Полуниця – чудовий природний лікар та ...ворог зайвих кілограмів
Немає нічого приємнішого і кориснішого, ніж насолоджуватися ягодами у їхню пору. Ось чому ні з чим не порівняти неповторний смак та аромат червневої полуниці. М-м-м... Зашарілі боки першої літньої ягоди так і просяться до рота. І недарма: якщо не маєте на полуницю алергії, медики радять на повну силу експлуатувати її корисні властивості в сезон. Вона містить вітаміни С та К, бета-каротин, фолієву кислоту й антибактеріальні компоненти. Ця диво-ягода підвищує апетит, сприятливо впливає на травлення, має потогінний та сечогінний ефект, нормалізує сольовий обмін, втамовує спрагу, сприяє кровотворенню. За помірного споживання полуниця дуже корисна малечі, бо містить певний набір корисних вітамінів та мікроелементів. Понад те – народна медицина радить використовувати ягоду в лікуванні недокрів’я та проносів у дітей.
Чимало городників навідуються на полуничну грядку лише доти, допоки на ній рясніють червонобокі плоди. А коли зірвано останню ягоду, то й забувають стежку сюди. Однак насадження потребують доголяду і надалі. Що слід робити на полуничниках у післязбиральний період ? Зокрема, закінчення плодоносіння полуниці збігається з ростом укороченим стебел-ріжків, на яких закладаються квіткові бруньки під урожай майбутнього року. Якщо це грядки 1-2 року плодоношення, то згадані пагони залишаються для заповнення рядів та отримання посадкового матреіалу. Однак у 3-5 річних насадження вуса слід видаляти, адже вони лише забиратимуть додаткові поживні речовини, знижуючи таким чином врожайність. Цей агрозахід виконують до кінця липня - початку серпня. При цьому потріні певні навички, бо обриваючі згадані відростки, легко пошкодити полуницю. Отож треба підстригати секатором (бо інакше ріжки надломлюються і починають хворіти, не даючи пізніше повноцінного врожаю).
Полуниця Вибір місця. Полуниця добре росте й плодоносить на оптимально зволожених грунтах. Вона чутлива до нестачі вологи у верхньому 20-сантиметровому шарі, де розміщена основна маса коріння Для полуниці придатні рівні ділянки або місця з невеликим схилом (2-3°) південної й західної експозиції.Досвід вирощування полуниці в Інституті садівництва УААН переконує піщані грунти, досить зволожені й забезпечені поживними речовинами, цілком придатні для культури.
Підготовка ґрунту до посадки.З огляду на нетривалий строк використання площі під полуницею й значні витрати на закладку плантацій, варто обов'язково дотримуватися двох основних правил, що дасть можливість значно заощадити кошти й у підсумку підвищити рентабельність культури.
По-перше, обов'язково ретельно обстежують відведені під полуницю ділянки на заселеність ґрунтовими шкідниками Якщо при цьому на 1 м2 площі буде виявлено більше 1 личинки хруща, без попереднього знищення шкщників для вирощування полуниці вона непридатна.
Окрім висаджування, у травні необхідно проводити догляд культур. Особливого догляду потребує суниця. Зокрема, відомо, що ці ягоди не переносять сильного загущення. Тому навесні із грялок треба видалити основну частину торішніз розеток, що вкорінилися. Простір між рядакми завширшки 40-50 см повністю очистіть від рослин. Одночасно викопують та збирають у кошики бур'яни, особливо багаторічні (кульбаба, осот, пирій тощо). Необхідне і підживлення. Якщо ділянка достатньо удобрена при посадці, то в наступні роки навесні вносять лише азотні добрива. Зокрема, можна давати аміачну селітру (до 3-4 кг на 100 кв.м). Вносять цю поживу перед розпушуванням грунту.
Щоб зберегти зір, треба суворо дотримуватися головного у всіх хвороба правила: не запускати хворобу, яка на початку піддається найпростішому лікуванню. З-поміж інших орган зору, можна сказати, найдорожчий, тим більше треба намагатися захищати його від буль-яких хвороб
Уникати вітру й яскравого освітлення - як сонячного, так і штучного.
Ніколи не читати лежачи
Не втомлювати дуже очі при посилених заняттях, давати їм відпочити. Ця порада стосується слабких очей і навіть цілком здорових, але не хвоих, які мають перебувати у цілковитій бездії до повного видужання. Здорові ж, молоді очі ніколи не повинні залишатися бездіяльними тривалий час: мало того, що вони будуть просто дивитися, потрібно, щоб очі мали посильну працю, щоб тренувалися на будь-якій, навіть дрібній роботі - читанні, писанні навіть найдрібнішого шрифту. таким чином утримувані очі навіть до глибокої старості не потребують окулярів. Зберішши до старості очі, не варто полишати дрібнлї роботи, тому що вони ослабнуть і почнуть гірше бачити. Але слід пам'ятати: тренуючи зір, не слід перевтомлюватися.
Весною на прилавках магазинів та базарів з'являється перша зелень. Це перше у році джерело природних вітамінів, що дарує нам природа. І зараз, коли після довгої зими наші внутрішні запаси вітамінів вичерпані, так хочеться купити пучок редиски чи зеленої цибулі. Чим багата зелена цибуля Пектинами. Вони здатні всмоктувати в себе рідину разом із шкідливими бактеріями й завдяки чому мають дизенфікуючу дію на шлунок і кишківник. Крім того, пектинові речовини цибулі охороняють слизову обоонку шлунку й кишківника від ушкоджень і сприяють її загоєнню. Фітоцидами. Ці рятувальники активізують кишково-шлунковий тракт, стимулюють серцеву діяльність, зменшують рівень холестерину в крові, вбивають шкідливу мікрофлору порожнини рота, сприятливо впливають на роботу нирок.
Столовий буряк висівають у два терміни - відразу ж після зернових, а також у середині травня. У першому випадку отримаєте урожай для використання влітку, а посіви другого терміну дають коренеплоди на зиму. Розміщують цю культури після капусти білокачанної, томатів, картоплі, огірків. До речі, висаджується буряк не лише на окремих ділянках, а й як ущільнювач інших овочевих - тих же огірків, помідорів, картоплі. Підготовка грунту майже така ж, як і для моркви. Зокрема, на бідних землях під весняне перекопування вносять перегній або компост з розрахунку 20-30 кг на 10 кв. м. Ділянка потребує хорошого розпушення.
В індичок (особливо місцевих порід) сильно розвинений інстинкт насиджування. Упродовж року ця птиця може давати 3-4 виводки. У гніздо вона сідає практично у буль-який час. Через те під індичку підкладають яйця гусей, качок, курей. Подекуди ця самичка так захоплюється насиджуванням, що забуває про їжу. Вона може по декілька днів не сходити вз гнізда і навіть загинкти від виснаження.
Визначити стать добових курчат люди намагалися ще з давніх часів. Зокрема, відомі 2 старі методи, що дозволяють розділяти жовторотиків на курочок та півників з точністю до 60-65%. В основі цих простих прийомів лежить розходження в рефлекторних реаціях самців і самок на дискомфортне положення.
Курчак піднімають за шию, при цьому ниго у півника у такому полденні висітимуть рівно опущеними вниз, тоді як курочка намагатиметьмя підняти їх і скорчити пальці. Згідно із іншим способом, курчак потрібно тримати за лапки головою вниз. Півник висітиме спокійно, а курочка пробуватиме піднімати голівку.
Формування крони часто починають у розсаднику і продовжують у саду протягом 4-6 років. Результат обрізування і формування крони легко спотерігається візуально, і допущегі недоліки виправити буває дуже складно. Відомі декулька типів формування крони: округлі (скелетні гілки спрямовані рівномірно у різні боки від центрального провідника), площинні (скелетні гілик спрямовані у боки ряду), сплощені (скелентні гілки спрямовані в обидва боки в ряду із зміщенням у міжряддя під кутом не більше 45 градусів). Коли крона дерева сформована, щорічним обрізанням підтримують обраний тип крони і регулюють силу росту гілок, пагонів, різних плодових утворень та ін. Залишені без формування і обрізування крони дерез згущуються, плодоношення стає періодичним: листя затінюються, інтенсивність їх фотосинтезу поступово зменшується вглиб крони. Вже в товщі гілля понад півтора метри затінене листя не лише не працює на урожай, а й потребує асимілянтів для підтримання власної життєдіяльності. Тому внутрішні затінені частини крони дерев стають непродуктивними, а з віком і оголюються.