Столовий буряк висівають у два терміни - відразу ж після зернових, а також у середині травня. У першому випадку отримаєте урожай для використання влітку, а посіви другого терміну дають коренеплоди на зиму.
Розміщують цю культури після капусти білокачанної, томатів, картоплі, огірків. До речі, висаджується буряк не лише на окремих ділянках, а й як ущільнювач інших овочевих - тих же огірків, помідорів, картоплі.
Підготовка грунту майже така ж, як і для моркви. Зокрема, на бідних землях під весняне перекопування вносять перегній або компост з розрахунку 20-30 кг на 10 кв. м. Ділянка потребує хорошого розпушення.
Не забудьте також підготувати до сівби і насіння. Перед веснування його на 48 годин замочують у воді кімнатної температури. Це прискорить появи сходів. Ще з добре витримати посівний матеріал у дводенному настої золи. (2 сірникові коробки на 1 л води) протягом 4-6 годин. Завдяки такій обробці мікроелементами насіння дизенфікується і краще сходить.
Висівають буряк рядами з відстанню 30 см. Глибина загортання у землю 3-4 см. Грунт слід коткувати або ущільнити звороним боком грабель.
Через 5-7 днів з'являються сходи. Тоді міжряддя треба розпушувати на глибину 4-6 см. Запізнюватися із цією роботою не слід, адже може виникнути хвороба коренеїд.
Важливий елемент догляду - проріджування. Вперше робялть його тоді, коли у рослин з'являється другий справжній листок. Відстань між ролсинами залишайте у межах 3-4 см. Вирвані бурячуи можна висаджувати на порожні місця. Вдруге проріджують у фазі 4-5 справжніх листків (при діамерті коренеплодів 1,5-2 см). Тоді відстань між рослинами залишають у межах 6-8 см. Дуже проріджувати не варто, бо тоді буряки вористують надто великими і малопридатними для споживання.
Також необхідне підживлення. Після утворення 3-4 справжніх листків на 1 кв.м вносять такий розчин: 1 ст. ложка нітрофоски, 0,5 л коров'яку на 10 л води. Коли коренеплоди досягнуть 2,5-3 см у діамерті, їх вдруге підживлюють (з розрахунку 7 л води на 1 кв.м) розчином повного добрива у суміші із курясим послідом. Між цими підживленнями грядку обприскайте розчином сечовини (1 ст. ложка на 10 л води).
Можна вирощувати столовий буряк і розсадою. Її одержують у парниках чи теплицях (так само, як ранньої капусти). Висівають насіння у третій декаді лютого. Через 40-60 днів родсини готові до "переселення" на город (у фазі 4-5 справжніх листків). Зазвичай пересаджують їх у середині травня. Завдяки розсадному способу на 20-30 днів прискорюється одежання продукції.