Учені-психологи довели, зо візуальне середовище, тобто буденна «картинка», яку ми бачимо вдома, на вулиці, на роботі, тісно пов’язано з нашим настроєм, самопочуттям, працездатністю. Людина,як частина середовища також своїм виглядом впливає на психологіний стан оточуючих. Тож варто пам’ятати деякі особливості сприйняття людиною візуальної інофрмації, щоб ваш зовнішній вигляд не став причиною роздратування співбесідника.
Схожість посадковго матеріалу головним чином залежить від умов зберігання. Тож саме на них узимку треба звернути особливу увагу.
Одна ж найважливіших вимог - відповідна вологість повітря. Для насіння більшості культур вона не повинна перевищувтаи 50%. Пам'ятайте, що при надмірній сирості зернятка вбирають воду, починають інтенсивніше дихати. Як наслідок, вони завчасно прокидаються і зазвичай гинуть.
Не менше значення має і тепловий режим. Насіння рекомендується тримати при+8-10 градусах. Зрештою, може бути й дещо холодніше (низькі температуури негативно впливають лише на зернята баштанних культур). Але коли у приміщенні понад +17, тоді посадковий матеріал починає пересихати.
Також необхідно виключити різкі коливання температури, адже це призводить до відпотівання насіння, а відтак і псування. Тому у жодному разі не кладіть його в кухні чи ванній кімнаті. Зберігати слд у сухому опалюваному та добре провітрюваному приміщенні.
Важливу роль відіграє і тараю Для цих потреб не можна використовувати целофанові торбинки, адже у них зернята можуть відсиріти. Тому припасіть паперові чи полотняні мішечки. Джуе добре тримтаи насіння у скляних чи металевих банках. Таким чином ще й удається захистити від гризунів.
Для бротьби з мишами тепер є багато хімічних препаратів, Однак при цьому існує небезпека отруєння свійських тварин, які випадково натрапляють на приманки.
Ефективно боротися із хвостатими шкідниками можна за допомогою народних методів. Так, ще у давнину входи до нірок закривали колючками реп'яхів. Вони боляче впиваються у тіло гризунів, відтак ті більше не наважуються бігти поблизу.
Дієвими є і бузина, м'ята та чорнокорінь, запаху яких не люблять шкідники. Зауважили, що вони обминають комори та сховища, де на полицях розкладено ці рослинні препарати.
Роплановуючи взимку город під майбутню сівбу, обов'язково слді врахувати попередників. Так, капусту висаджують там, де досі росли огірки, кабачки, горох, квасоля, картопля, багаторічні трави. Томати перець розміщуйте після цибулі, огірків, капусти, пшениці, вівса та інших зернових.
За давньою нашою традицією, з середини осені починають квасити капусту. Зазвичай у жовтні повсюдно - і в міських, і в сільськх домівках - чути капустяний дух.
Слді зауважити, капуста білоголова смачна і свіжою, і квашенлю, і маренованою. За те, що вона цілком може задовльнити добову потребу людини у вітаміні C, її по праву називають королевою овочів.
Обліпиха - справжня комора вітамінів. Вітаміну C у ній стільки ж, скільки в смородині, але з обліпихи вітамін засвоюється краще, а каротину значно більше, ніж у моркві, до якої ще треба додавати олію. Провіиамін A (каротин) дуже добре допомагає у боротьбі із застудними та інфекційними хворобами. Вітамін E усуває слабкість мязів, дистрофію, позитивно впливає на серцево-судинну систему. 100г ягід обліпихи - це дві добові норми вітаміни C і P. Вітамін K нейтралізує внутрішні коровиливи ( у шлунку, кишечнику). Вітамін B нормалізує вуглеводний обмін. B2 і B6 побрітні для нормальної роботи шлугково-кишкового тракту. Соком свіжих ягід змазують ділянки з ерозією й виразками.
У кролів часто з'являється таке захворювання, як лишай. Джерелом йогопоширення є горизуни, бродячі собаки, коти. Інфекція також може передаватися через заражені корми тощо.
Спочатку ця недуга з'являється ділянці губ, носа,повік, вух, потім на кінківках кроля і т.д. Спори, що потрапили на шкіру, проростають, віддак утворюються маленькі пухирці, котрі швидко висихають. З часом уражені ділянки збільшуються, вкриваються кірочкою, волос обламується. Як наслідок, великої школи завдається шкурці вуханів, якість якої суттєво знижується.
Оптимальна температура для зберігання практично всіх консервів - близько нуля градусів.
Чому саме така? Та тому, що консерви і маринади замерзають за температури мінус 2-3 градуси, а солодкі кампоти при 5-6 градусах. Певною мірою морозостікості надают їм сіль та цукор. Замерзаючи, овочеві консерви, маринади та компоти втрачають значну частину свої корисних властивостей і навіть можуть зіпсувтаися.