Ділення - найпростіший спосіб розмноження багатолітників. Навесні (або восени) кущ викопують і ділять на невеликі шматки.Таким чином також і вібдувається омолодження старих багатолітників
Місце, де протікаю труба, треба знежирити спиртом або ацетоном і нанести на нього пасту. Пока вона не затвердне, воду по трубах пускати не можна. Щоб зробити пасту, до клею "Марс", "універсальниц" чи "Момент" додати цементу. Масу розмішати (консистенція розчину має бути такою, як густа сметана) і відразу використати.
Пасту для миття ванни можна зробити власноруч. Змішати 2 столю ложки кальцинованої соди і ложку питної, натерти цією сумішшю мокру ванну, залишити на 10 хв. Потім змішати 50 г оцту і 50 г відбілювача і, не змиваючи соди, натерти ванну вже цією сумішшю. Через пів години все змити. Ванна буде абослютно чистою.
Легко вивести тільки свіжі п лями від фарб. Для емальованої підійде розчинник "Від плям", його продають у магазинах. Він добре виводить фарбу і не освітлює тканину. Для виведеня плям від олійних фарб доведеться йти і хімчистку. Тако ж плями від масляних, нітрофарб і лаків чистять бензином і скипидаром. Застарілі плями слід обробити розчином з 5 чайних ложок ацетону й 2 ложок ацетону. Залишки фарби видаляють бензином і теплою мильною водою.
Захист винограду від хвороб Правильна і своєчасна боротьба з хворобами винограду нерідко розв'язує питання врожаю, здоров'я та довговічності кущів. Найбільш шкідливими з хвороб винограду в Українській РСР є мільдью, сіра гниль, плямистий некроз. Великої шкоди завдають виноградникам також оїдіум, чорна і біла гниль, іноді краснуха.
МІЛЬДЬЮ Мільдью (збудник — грибок Плазмопара Витіколя) — дуже небезпечна хвороба європейських, сортів винограду. Вона уражує всі зелені органи лози: листя, пагони, вусики, суцвіття та ягоди. При ураженні суцвіть та ягід урожай гине. Листя, уражене мільдью, сохне і опадає, що призводить до зменшення листкової поверхні, яка виробляє органічні речовини, і поганого достигання ягід. Урожай з кущів, дуже уражених мільдью, звичайно дає кисле неякісне вино. На уражених кущах погано визрівають лози, що негативно впливає на зимостійкість кущів і врожай майбутнього року.
Найперше насіннєву картоплю слід перебрати та відкалібрувати на три фракції: дрібну, середню та велику. Краще висаджувати середні бульби розміром з куряче яйце. Щоб отримати рівномірні сходи й одночасно розпочати збирання врожаю, треба садити бульби однакового розміру. На якість садивного матеріалу впливають умови зберігання бульб. При високих температурах вони швидко проростають. Тоді доводиться обламувати пагони, а від цього втрачається якість насіння. Відсортовані для садіння бульби прогрівають на сонці впродовж двох-трьох тижнів до утворення проростків завдовжки 5 міліметрів. Їх накривають плівкою, підтримуючи температуру 12-15°С вдень і 5 °С вночі. Пророщують бульби у теплих приміщеннях (15°С), на світлі, з доброю вентиляцією впродовж 15-30 днів. Пророщування особливо ефективне при вирощуванні ранньої картоплі. Чим довше бульби лежать у землі і не проростають, тим більша ймовірність їх псування та ураження хворобами і шкідниками.
Навесні (до початку набухання бруньок) перш за все слід залікувати на деревах рани, які утворилися під час санітарного обрізування. Рани від чорного раку та дупла зачищають до живої деревини, дезінфікують одновідсотковим розчином мідного купоросу і також замазують садовим варом або масною жовтою глиною, змішаною в однакових пропорціях із коров'яком. На яблунях і грушах не завадить очистити шкребками кору, яка облущилась, а відходи очистки винести із саду і спалити, адже разом із ними видаляються зі штамбів і розвилок скелетних гілок гусениці плодожерок, листовійки і яблуневої склівки.
На Україні поширено кілька видів хрущів, личинки яких пошкоджують
підземні частини чубуків та саджанців винограду в шкілках і в молодих
насадженнях, внаслідок чого кущі винограду незабаром гинуть. Особливо
великої шкоди хрущі завдають виноградному господарству на піщаних і
супіскових ґрунтах, наносних відкладах Дніпра, Дністра, Дунаю та інших
річок. Тут бувають випадки, коли шкілки і молоді насадження винограду
цілком знищуються личинками хрущів.
Найбільш поширеним і шкідливим видом е мармуровий хрущ. Це великий
жук, завдовжки 2,5—3,5 сантиметра, бурий, черевце вкрите сірими
волосинками; інші частини тулуба вкриті білими лусочками, які утворюють
на надкрильцях рисунок, як на мармурі. Личинки, що живуть у ґрунті,
білі, голова коричнева, з сильними щелепами, мають три пари добре
розвинених ніг, тулуб дугоподібно зігнутий, завдовжки до 6 і завтовшки
до 1,5 сантиметра.