Ріпчаста цибуля - добре знайома всім, але не всі знають про цілющі властивості цієї рослини.
У ріпчастій цибулі міститься 8-14% цукрів, серед яких такі, що легко засвоюються організмомо людини, - фруктоза, сахароза, мальтоза, полісахаріні, інсулін.
Багато вона і на вітаміни C, B1, B2, B6, E, PP, ...
Вважається, що обрізувати садовину можна з часу оппадання листя й аж до весняного розпускання бруньок. Однак, досвідчені господарі радять восени та взимку утриматися від такої роботи, яка зазвичай шкудлива.
Часто ми починаємо стежити за взуттям після того, як трохи знищили його. Це неправильно. Доглядати треба ще до того, як ви вперше вийдете на вулицю. Нова пара абсолюто не захищена він негативних впливів вулиці - бруду, солі, реагентів.
Ось, кілька порад по доглядом за взуттям:
Перед виходом відразу обробляйте взуття захисними засобами, а далі ........
У другій половині вересня проводять санітарну обрізку плодових дерев та ягідних кущів. Рослини садять та пересаджують, підгодовують добривами, чистять їм стовбури.
Санітарна обрізка - це видалення відмерлих, сухих, уражених хворобами чи шкідливими комахами гілок. Ушкоджені гілки приводять до розвитку гнилі та парші. Тому залишати їх на зиму дуже не рекомендується.
Восени роблять лише санітарну чистку, бо рослини, обрізані капітально, холодну зиму не переживуть. Беруться лише міцні, здорові дерева та кущі. Слабі - чистку переносять погано. У них довго заживають рани, пригнічується ріст. Часто такі рослини навіть гинуть.
На ринку є чимало барвників для фарбування великодніх яєць. Однак найкращі — натуральні, перевірені століттями.
Бордовий колір яйцям дасть відвар червоного буряка, жовтогарячий —
моркви, зелений — петрушки, молодого листя берези. Золотаві крашанки (чи
темно-коричневі) можна отримати, якщо скористатися лушпинням цибулі або
чайною заваркою. Остиглі яйця можна протерти олією, щоб блищали. Дехто
розфарбовує крашанки фломастерами, акварельними фарбами. Гарно. Але
з’їдати таке яйце непотрібно. Частина хімічних речовин проникає крізь
тонку шкаралупу і може спровокувати розлад шлунка.