Скільки каструль потрібно для середньостатистичної сім'ї?
Скільки входить у стандартний набір: 4-5 штук різної місткості. Комплект
обходиться дешевше, ніж купівля тих самих каструль окремо.
Що відбувається із продуктами, коли ми їх варимо?
При відварювання дуже багато корисних речовин іде у бульйон. Тому
виливати його - значить обкрадати свій організм. Краще приготувати на
ньому суп або соус.
Варити овочі й
фрукти треба під закритою покришкою, щоб зберегти якнайбільше вітаміну
С. Під покришкою вдається зберегти 80-85% аскорбінки, без покришки -
лише 50-60% (кисень руйнує вітамін С).
Варені
страви корисні при захворюванням кишково-шлункового тракту, тому що їх
легше засвоїти. У вареному м'ясі приміром дуже розпушується сполучна
тканина, тому воно засвоюється краще ніж смажене.
Тушкуємо
- значить варимо у невеликій кількості води. Корисних речовин
зберігаються більше, ніж при варінні. Цінний бульйончик можна
використати на підливки або соуси.
Готуємо
на парі - значить варимо без води. Тому менше втрачаємо вітамінів та
мінералів. Головний недолік - готуємо довше і вигляд страви не дуже
апетитний. Зате це дієтичні продукти без жиру і канцерогенів.
При неправильному заквашуванні чи зберіганні квашена
капуста може зіпсуватися. Найчастіше вона розм'якшується, коли висока
температура бродіння.
До того ж у капусти з'являється непритаманні їй присмак і запах
(гіркота, затухлість), відбувається її ослизнення і гниття. У верхньому
шарі, який межує з повітрям, особливо, якщо він хоча б нетривалий час
залишається без росолу, квашена капуста починає темніти і у неї
змінюється смак. Тому побурілий шар капусти знімають.
Кожній
господині хочеться, щоб її вареники, пироги й торти були найсмачнішим.
Цього легко добитися, якщо знати кілька секретів готування тіста.
Замішуючи тісто для пирогів,
булочок, рулетів, борошно сипте в рідину, а для млинців, оладок,
бісквіта, хмизу 0 рідину вливайте в борошно.
Прісне тісто замішують густіше,
ніж дріжджове. Покладіть у нього побільше яєць, а рідини додайте менше, і
вареники чи пельмені не розваляться при варінні. Чим тонше розкатане
прісне тісто, тим вдаліші вироби з нього.
Сушені гриби - гарна заміна свіжим у зимовий період.
Заготовляти їх треба або з осені. Гарні сушені гриби (неважливо, сушили
ви їх самі, чи купили у магазині) мають бути без цвілі й сторонніх
домішок, не червивими і не порохнявими, легкими, на дотик сухими, без
запаху гнилизни й цвілі, їх можна ледь зігнути.
Зберігати сушені гриби треба у паперових мішках або картонній тарі в
сухому (інакше вони швидко зволожаться і запліснявіють), чистому
приміщенні, яке добре провітрюється, бажано із постійною температурою.
Їх не можна зберігати (наприклад у земляному підвалі) або поруч із
свіжими овочами, фруктами, ягодами, горіхами, квашеною й соленою
продукцією. Якщо гриби при зберіганні зволожилися, їх потрібно негайно
перебрати, видаливши зіпсовані й знову підсушити. Термін зберігання
грибів до року. Втім, якщо їх покласти в морозилку, вони можуть
зберігатися й довше.
Стерилізація на парі за допомогою каструлі
Старий і надійний спосіб, яким користувалися ще наші прабабусі.
Необхідна велика каструля для банок і менша для кришок.
Наливають чисту воду у каструлю і ставлять на плиту. Зверху на каструлю
кладуть металеве сито або грати із духовки, або будь-який інший
обмежувач для банки, щоб вона не потрапила в каструлю. На нього ставлять
банки догори дном. Якщо конструкція дозволяє можна ставити одночасно
декілька банок. Вода закипає і обдає парою тару, стерилізація
відбувається протягом 15 хвилин, поки краплі пари що осіли на банку не
почнуть стікати.
Після цього банки можна виставити, не перевертаючи, на чисту тканину
(наприклад, рушник без ворсу або іншу чисту і гладку тканину),
пропрасовану із двох боків. Так можна зробити кілька партій банок.
Зберігати банки можна протягом 2 днів, але не перевертати і не торкатися
горлечка банки, щоб не занести ті самі організми, яких ми позбулися.
Кришки кип'ятять безпосередньо перед закривання і просто у воді близько 15 хвилин.
Стерилізація у воді, або кипятіння тари
У велику каструлю на дно треба покласти дерев'яні грати або дощечку,
зверху поставити банки і залити водою так, щоб вона повністю покрила
тару. Банки краще встановити так, щоб вони не торкалися одна одної при
кип'ятінні, тому краще поставити між ними капронові кришки або гладку
тканину. Кришки можна кип'ятити разом із банками або окремо. Кип'ятити
протягом 15 хвилин. Банки виймають відразу, не чекаючи вистигання води.
Сучасна кухня, незалежно від національності, неможлива без використання такого інгредієнта як яйця. Здебільшого у приготуванні страв застосовуються яйця курячі.
На сьогодні їх можна придбати в магазині, на ринку, з автопричепів, у кіосках, а також - різного розміру, кольору (від білих до коричневих), за різною ціною.
Для вибору яєць важливий час, який пройшов з моменту знесення яйця до його вживання. Саме за цим показником яйця розподіляють на дієтичні і столові.
Літо — пора щедра на соковиті й ароматні ягоди. Але, на жаль, недовга... А так хочеться зберегти смак запашної суниці, солодкої вишні, кисленької смородини! На щастя, літо можна «заморозити», і тоді вітамінний запас буде на столі цілий рік.
Відбирайте плоди тільки найвищої якості — в міру стиглі, непошкоджені. Переберіть ягоди, видаліть плодоніжки. Потім промийте їх у проточній воді, відкиньте на друшляк, викладіть на паперовий рушник і дайте просохнути. Виняток — особливо ніжні ягоди, наприклад, малина, чорниці і суниці. Їх не миють (інакше вони «потечуть»), а заморожують розсипаними на аркуші.
Не залишилося засобу для миття посуду? Використоайте рідкий пральний порошок (гель). Розчиніть чайну ложку гелю у гарячій воді й помийте посуд (краще у гумових рукавичках). Якщо потрбіно відчиститу пригорілі катрульки і сковороди, замочіть їх із кондиціонером для білизни в гарчій воді на кілька хвилин. Потім весь посуд ретельно сполосніть. Якщо нема чим вирпати білизну, на замінюйте пральний порошок засобом миття посуду. ЗАсоби удже піняться і можуть зіпсувати пральну машину.