Що відбувається із продуктами, коли ми їх варимо? При відварювання дуже багато корисних речовин іде у бульйон. Тому виливати його - значить обкрадати свій організм. Краще приготувати на ньому суп або соус.
Варити овочі й фрукти треба під закритою покришкою, щоб зберегти якнайбільше вітаміну С. Під покришкою вдається зберегти 80-85% аскорбінки, без покришки - лише 50-60% (кисень руйнує вітамін С).
Варені страви корисні при захворюванням кишково-шлункового тракту, тому що їх легше засвоїти. У вареному м'ясі приміром дуже розпушується сполучна тканина, тому воно засвоюється краще ніж смажене.
Тушкуємо - значить варимо у невеликій кількості води. Корисних речовин зберігаються більше, ніж при варінні. Цінний бульйончик можна використати на підливки або соуси.
Готуємо на парі - значить варимо без води. Тому менше втрачаємо вітамінів та мінералів. Головний недолік - готуємо довше і вигляд страви не дуже апетитний. Зате це дієтичні продукти без жиру і канцерогенів.
Смажимо - зазвичай на рослинні олії, яка при смажені швидко окислюється і утворює шкідливі речовини! Якщо ми використовуємо оліє кілька разів то токсичних речовин у ній стає ще більше (з'являються навіть канцерогени - провокатори ракових захворювань). Тому після кожної партії котлет треба міняти олію на сковорідці.
Тваринні жири стійкіші до високих температур. Тому краще смажити на пряженому маслі (не на вершковому - у ньомує вода, через яку прискорюється окислювання жиру). Але, на жаль, тваринний жир дуже калорійний і містить холостерин. Так що краще взагалі не смажити.
Тому:
Якнайменше смажте. Частіше тушкуйте, варіть (використовуючи бульйон), запікайте. Більше їжте сирих овочів та фруктів.
Заправляйте салати не майонезом (він дуже калорійний), а рослинними оліями (краще їх чергувати).
Кладіть овочі і фрукти вже у киплячу воду - збережете більше вітаміну С.
Соліть їжу вже у тарілці - тоді менше з'їсте солі.
Менше консервуйте. Овочі і фрукти краще заморожувати - тоді зберігається більше корисних речовин.