Харчові добавки - речовини, які в нормальних умовах не використовуються як їжа або як типові харчові інгредієнти (незалежно від їх поживної цінності),і які в технологічних цілях додаються в продукти харчування в процесі виробництва, упаковки,транспортування або зберігання для додання їм бажаних властивостей,наприклад, визначеного аромату (ароматизатори), кольори (барвники), тривалості зберігання (консерванти), смаку, консистенції і т.п.
Міжнародні стандарти на харчові добавки та домішки визначаються Об'єднаним комітетом експертів Міжнародної сільськогосподарської організації (JECFA) і Кодексом Аліментаріус (Codex Alimentarius), прийнятому Міжнародною комісією ФАО/ ВООЗ і обов'язковим до виконання країнами членами СОТ. Особливістю Кодексу Аліментаріус є те, що він не враховує токсикологічні особливості харчових добавок.
стабілізатор Е 1442 — генно- модифікований кукурудзяний крохмаль. Стабілізатор, загусник.
Він має здатність сильно розбухати й утримувати форму при різких змінах температури. Його дія на людський організм не вивчена, хіміки не можуть сказати, як він розщеплюється і чи розщеплюється взагалі.
В основному застосовується в якості стабілізатора в'язкості.