У крупних спеціалізованих господарствах, що мають сотні гектарів садів,
до обрізання приступають незрідка вже в грудні. Але потрібно мати на
увазі, що сильне обрізання плодоносних дерев помітно знижує їх
зимостійкість. При лютих морозах довкола ран спостерігається
підмерзання кори і камбію. При різких коливаннях температури від
відлиги до морозів
відбувається розтріскування кори. У молодих, сильно зростаючих дерев
при зимовому обрізанню часто відбувається підмерзання річних приростів
і гілок нижче за місце зрізу.
В першу чергу обрізують сорти яблуні літнього терміну дозрівання, як
самі морозостійкі, потім осінні і в останню чергу - зимового терміну
дозрівання.
Золоіт й позолочені перстні, брощки, браслети потребують вашої уваги. Треба пам'ятати, що мило й вода руйнівно діють на перли, опал, бірюзу, тому під час роботи або миття рук золоті обручки, браслети знімають. Вироби із золота миють у гарячій мильцюжки і преі воді, ланцюжки і предмети із нерівною поверхнею чистять шіточкою, прополіскуть у гарячій воді та досушують нагрітим лляним рушником.
Інший спосіб. У скляну посудину кладуть шматочок цинку та коштовні прикраси, які треба почистити, поливають зверху гарячим розчином води із пральною содою ( 1 стол. ложки соди на 0,5 л води). Так можна почистити ювелірні брошки, обручки, ланцюжки та інші золоті прикраси.
Фізична бездіяльність протягом довгого часу призводить до ослаблення організму. У людей, які мало рухаються, рідко бувають на свіжому повітрі, не роблятьранкової зарядки, не займаються спортом, як правило, слабкі та кволі м'язи. Навіть невелика фізична робота викликає у них сильне серцебиття та задишку. обмін речовин у таких людей погіршується. Позначається і фізина бездіяльність і на розумових здібностях.
Натріть 15 г. кореня селери і залийте літром перевареної води кімнатної температури. Настоюйте 8 годин. Пийте по 100 г тричі на день до їди. Цей напій розслаблює, заспокоює, додає сил. Сприяє тому, що людина краще спить.
1 ст. ложку квітів триколірної фіалки, 1 ст. ложку дзвіночків, 2-3 листочки свіжої м'яти залийте 400 мл. окропу, настоюйте 20-30 хвилин. Пийте цей час впродовж дня перед їдою. Він не лише тонізує, а й сприяє схудненню, втамовуючи апетит.
Дві трави: споиш та пол-пала допоможуть оздоровити нирки та печінку. Півтори столові ложки однієї з цих трав заварити склянкою окропу і тримати в термосі. Заварену траву випивають впродовж дня. Два тижні п'ють одну травичку, два настпупні - другу. Під час очищення травами раз на день їжте редьку, змінюючи чорну і зелену по черзі. Не треба їсти багато: досить 2 ст. ложки в потертому вигляді. Редьку їдять з медом (також 2 ст. ложки) і без хліба. Тим, у когожовчний міхур наповнений камінням, редьку застосовувати як жовчогінний засіб не варто.
Окрім іншої зелені, у кімнатних умовах можна виростии і листкову гірчицю. Це доволі цінна вітамінна культура, з якої готують салати, гарніри, різноманітні гострі приправи. Ще вона широко використовується у медицині (при лікування екземи, кашлю тощо).
Зазвичай плекають рослини у дерев'яних чи пластмасових ящиках (заввишки 15-18 см), виставлених на підвіконні. На дні слід влаштувати дренаж із дрібного гравію, керамзиту чи дрібної цегли. А зверху тару наповніть землею. Зауважимо, що найкращий грунт для гірчиці - суглинний чи супіщаний із нейтральною чи лужною реакцією.
Вчені наполегливо радять перед сном забирати зі спальні мобільні телефони, Американські та шведські спеціалісти провели масштабні дослідження й дійшли висновку, що електомагнітні випромінювання мобілок заважають заснтуи і відбирають як мінімум деілька годин нічного відпочинку.
Листя і суцвіття ожини заготовляють під час цвітіння, плоди - у серпні-вересні. Ягоди ожини добре вгамовують спрагу. Вони мають специфічний присмак. Містять глюкозу, сахарозу, фруктозу, органічні кислоти (яблучну, лимонну, винну, щавлеву, саліцилову), пектинові і дубильні речовини, каротин, вітаміни С, РР, Е, групи В, провітамін А, мінеральні речовини (солі калію, мідь, натрій, марганець, йод, залізо, фосфор, кальцій).
Листя ожини мають кровоспинну, кровоочисну, знеболювальну, потогінну, антисептичну (протигнильну) дію. Вони поліпшують травлення. Листя ожини містить дубильні речовини й органічні кислоти. Плоди застосовують як полівітамінний, протиалергійний, легкий послаблювальний, потогінний, а у незрілому вигляді навпаки - як скріплювальний засіб при проносі.
Суницю можна вирощувати і холодної пори. Роблять це у теплиці чи навіть на освітленому підвіконні житлового приміщення. Посадковий матеріал треба заготувати ще заздалегідь. Відтак восени на грядці викопують кущі цих ягідників. Видаливши листя, рослини ставлять у ящик із вологою тирсою, де і зберігають до зими у темному місці при температурі приблизно +2 градуси. Непогано відразу вкорінювати саджанці у невеликі горщечки (діаметром 20см), заповнені поживним грунтом. З настанням холодів їх заносять у теплицю чи кімнату. Зрештою, деякі господарі викопують суницю взимку під час відлиги. Її відразу ж "поселяють" у ємносьі з родючею землею. Садять рослини так, аби їхня коренева шийка перебувала на поверхні.