Субота, 18.05.2024, 13:06
Корисна порада
Меню сайту
Категорії розділу
Садівництво [44]
робота в саду
Город [26]
робота на городі та грядці
Господині [19]
поради для домашніх господинь
Природні ліки [26]
цілющі рослини, корисні рослини, народна медицина
Домашнє господарство [26]
поради господарям
Здоров'я [42]
корисні поради щодо нашого здоров'я, самопочутя, правильне харчування
Добавки [2]
шкідливі добавки Е
Різні [21]
різноманітні статті
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 408
Статистика



Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Логін:
Пароль:
Головна » Статті

Всього матеріалів в каталозі: 206
Показано матеріалів: 121-130
Сторінки: « 1 2 ... 11 12 13 14 15 ... 20 21 »

  Багаторічна цибулинна рослина родини лілійних. Стебло прямо­стояче, просте, облистнене, 60— 120 см заввишки. Листки чергові, оберненоланцетні, хвилясті; верх­ні— ланцетні, гострі. Квітки пра­вильні, двостатеві, великі, білі, за­пашні, догори або косо догори спрямовані, зібрані в коротку ки­тицю. Плід — коробочка. Цвіте у червні — липні.

Поширення. Походить з Середзем­номор'я. Розводять її в садах і квітниках як декоративну рослину.

Сировина. З лікувальною метою використовують цибулини, листя і квітки. Рослина неофіцинальна. Хімічний склад ще не вивчено.

Фармакологічні властивості і ви­користання. В народній медицині рослину використовують як сечо­гінний і знеболюючий засіб. Спир­тову настойку цибулин вживають при водянці, а також як відхар­кувальне при захворюваннях ди­хальних шляхів, що супроводять­ся застоєм великої кількості хар­котиння. Спиртову настойку кві­ток вживають як тонізуючий за­сіб, нею натираються при ревма­тизмі й радикуліті та змащують рани.
Природні ліки | Переглядів: 3212 | Додав: admin | Дата: 11.03.2010 | Коментарі (0)

Гіллястий, 3—6 м заввишки кущ родини жимолостевих. Пагони сіро-зелені, з жовтуватими соче­вичками і білою серцевиною. Листки супротивні, непарнопери­сті, з 5—7 видовжено-яйцевидними загостреними гостропилчастими листочками. Квітки дрібні, правильні, двостатеві, кремово-білі, у щитковидних суцвіттях з 5 головними гілочками. Плід — чорно-фіолетова куляста кістян­ка. Цвіте у травні — червні. Плоди достигають у серпні — вересні.

Поширення. Трапляється майже по всій території України у лісах по чагарниках, на лісових пору­бах, частіше здичавіло. Подекуди розводять як декоративну рос­лину.

Заготівля і зберігання. Використо­вують кору, квітки, листя, плоди і коріння. Квітки збирають під час цвітіння, зрізуючи все суцвіття. Сушать під наметом з доброю вентиляцією (при повільному су­шінні віночки квіток буріють) або в сушарці при температурі 40°. Після висихання квітки відділя­ють від щитків. Сухої сировини виходить 18—20 % . Строк придат­ності — 3 роки. Квітки (Flores Sambuci) відпускаються аптеками. Кору знімають навесні, плоди — у період повної стиглості. Сушать у печах або сушарках при темпе­ратурі 60—65°. Сухих плодів ви­ходить 15 % ; строк придатності — 6 місяців. Листя заготовляють під час цвітіння рослини. Спочатку його пров'ялюють на сонці, а по­тім досушують у затінку. Сухої сировини виходить 20 % . Коріння копають після дозрівання плодів. Його миють, розрізують на куски і сушать на сонці або в протоп­лених приміщеннях. Сухої сиро­вини виходить 25 % .


Природні ліки | Переглядів: 11248 | Додав: admin | Дата: 11.03.2010 | Коментарі (0)

Скажений ритм сучасного життя змушує шукати джерела додаткової енергії. Одним із таких джерел є кофеїн. Уже доведено, що у малих дозах він впливає на нервову систему, підвищує рухова активність, розумову й фізичну працездатність, знижує втому й сонливість. Тоу випиті впродовж дня п'ять чашок кави вже не нонсенса, а закономірність.
Але традиційним каві й чай на п'яти аступає нове джерело енергії - енергетичні напої. Це нопої, що містять кофеїн, а часом ще й алкоголь, які, відповідно до реклами, підбадьорять нас, зроблять наше сіре життя яскравим і насиченим.
Звичайно, звучить заманливо! Але чи корисні такі "енергетики" для здоров'я? Добова норма кофеїну становить близлько 150мг, в одній баночці "чудесного" напою може міститися від 150 до 400 мг!
Здоров'я | Переглядів: 2100 | Додав: admin | Дата: 10.03.2010 | Коментарі (0)

   Найбльша мрія зайнятих людей - щоб у добі було хоча б 32 години, бо не вистачає часу на сім'ю, дитину, перукарню, візит у кіно... Та навіть попоїсти нормально неможливо, бо ранок починається з телефонних дзвінків, поспішливих рішень, шаленого темпу. Багато хто снідає за комп'ютером у кабінеті, обідає нашвидкоруч у найближчого кафе, а ввечері, повертаючись з роботи, купує в супермаркеті щось більш-менш готове, бо стояти біля плити вже й сил немає. Якщо такий стиль життя змішаний на щоденному нервовому напруженні і сидячій роботі (кабінет-автомобіль-диван), - проблеми у здоров'ї гарантовано!
Ми є те, що ми їмо ...
Бліде обличчя, на якому з'являються висипання, сонливість, швидка втомлюваність, роздратованість і незадоволення життям, - все це свідчить про те, що треба переглянути свій раціон і спосіб життя. Віднедавна з'явилося надто багато продуктів, присмачених емульгаторами, конскрвантами, барвниками - різноманітною "хімією", яка, здавалося би, полегшує життя й економить час, проте підступно і впевнено б'є у слабке місце в організмі Не кожен витримає довго так харчуватися. Кава натше зранку, пластівці, їжа швидкого приготування, яку достатньо лише залити окропом, бутерброди "всухом'ятку", копчене, смажене, солодке - скажіть, чи ви таким не зловживаєте. Уважно погляньте на себе у дзеркало - стан шеіри розповість, як ви живете і чим харчуєтесь. Не помітили здорового рум'янцю і блку в очах - беремось за себе!
Вмили обличчя, помийте і шлунок
Для такої процедури радять підібрати якісну негазовану (!) воду. Хтось обтраю мінеральну, хтось - талу, хтось - відстояну водопровідну - як собі забажаєте, але процедура обовязкова. Кімнатної темпераьури вода вмиє шлунок і "запустить" його роботу. Можна додати до води соку цитрини і чайну ложку меду. Їсти після цього відразу не треба. Зробіть зарядку, прийміть ранковий душ, одягніться, приготуйтесь до виходу на роботу, завчасно виділивши собі півгодини на сніданок.
Здоров'я | Переглядів: 3804 | Додав: admin | Дата: 10.03.2010 | Коментарі (0)

Далеко не всі садові культури здатні нормально співіснувати. Так, грецький горіх пригнічує яблуню, грушу, ягідні насадження тощо. Черешня не може ужитися із сливою, обліпихою, смородиною, зате має "нормальні стосунки" з яблунями, грушами, малиною, агрусом... Зрештою, у кожного деревця чи кущика є свої приятелі та вороги. І це варто враховувати, готуючись до весняного висаджування.

Садівництво | Переглядів: 2501 | Додав: admin | Дата: 09.03.2010 | Коментарі (1)

Як тільки осяде сніг і можна буде підійти до кущів, починають обрізати чорну смородину.
Молоді, не старші трьох років, кущі потребують не тільки санітарної обрізки, прорідження: вирізують зламані гілки і ті, що розташовані близько до землі, хворі (з мучнистою росою або бруньковим кліщем), ослабленіта загущені гілки. На дорослих кущах крім санітарної обрізки та прорідження вирізають також усі гілки, які старші трьох років, а решта гілок, які плодоносили, обрізають на сильні молоді бокові відгалуження.

Садівництво | Переглядів: 1201 | Додав: admin | Дата: 09.03.2010 | Коментарі (0)

Для боротьби із шкідниками садувикористовують різноманітні засоби та препарати. Але у ранньовесняний період не менш дієвим буде й ошпарювання гарячою водою.
отож наповність лійку окропом. Після незначного охолодження (до +80 градусів) поливають кущі та стовбути дерев Цей "душ" стає смертельним для багатьох личинок і бактерій. Як наслдіок, значно знижується захворюваність на антракноз, іржу, меншає кількість кліщів та вогнівок. А щоб впротаися з борошнистою росою, на відро води додайте по 50 г мила і кальцинованої соди.



Садівництво | Переглядів: 1199 | Додав: admin | Дата: 09.03.2010 | Коментарі (1)

  • Картоплю краще солити, як тільки закипіла вода. Тоді вона звариться значно швидше й не розварюватиметься.
  • Картопля смажиться швидше і буде смачнішою, якщо її попередньо опустити на декілька хвилин у гарячу воду і дати обсохнути, перш ніж поксласти на сковороду.
  • Смажать картоплю на сильно розігрітій сковороді й солять, коли скибочки підрумяняться з усіх боків. Якщо посолити картоплю до того, як утвориться скоринка, сік з неї витече, змішаються з жиром, скибочки втратять форму, колір і смак.
Господині | Переглядів: 1948 | Додав: admin | Дата: 09.03.2010 | Коментарі (0)

На початку березня треба покласти її у сиру тирсу (шар у 6-8 см); можна розрізати, але тоді треба притрусити зрізи сухим попелом і залишити так на добу. І зверху - знову тирса шаром 5см.
При 12-14 градусах і підвищенній вологості за 14 днів можна отримтаи коріння і пагони.
На початку бульби пересалжують у ящики з ропушеною парниковою або городньою землею.
Пагони мають буьт майже в лежачому положенні, на 5-7 см один від одного. Зверху насипають 2-3 см землі, щоб пагони на половину були в землі.


Город | Переглядів: 1271 | Додав: admin | Дата: 09.03.2010 | Коментарі (0)

Непереборне юажання кожного городника - мати оаові якомога раніше.
Якщо є можливість, роблять штучний прогрів грунту під культури, які хочуть отримати в ранні строки. Для цього ділянку вкривають на 7-10 днів чорною плівкою. Пілся її знімання насіння висаджують або виставляють заплановані культури. Коли з'являться сходи, поставити дуги, знову накрити їх плівкою.


Город | Переглядів: 1024 | Додав: admin | Дата: 09.03.2010 | Коментарі (0)




Пошук

Друзі сайту
  Афоризми, смс, прикмети

Найкращі аватари

Найкращі Українські смс


Copyright MyCorp © 2024

Зробити безкоштовний сайт з uCoz