Багаторічна цибулинна рослина родини лілійних. Стебло прямостояче, просте, облистнене, 60— 120 см заввишки. Листки чергові, оберненоланцетні, хвилясті; верхні— ланцетні, гострі. Квітки правильні, двостатеві, великі, білі, запашні, догори або косо догори спрямовані, зібрані в коротку китицю. Плід — коробочка. Цвіте у червні — липні.
Поширення. Походить з Середземномор'я. Розводять її в садах і квітниках як декоративну рослину.
Сировина. З лікувальною метою використовують цибулини, листя і квітки. Рослина неофіцинальна. Хімічний склад ще не вивчено.
Фармакологічні властивості і використання. В народній медицині рослину використовують як сечогінний і знеболюючий засіб. Спиртову настойку цибулин вживають при водянці, а також як відхаркувальне при захворюваннях дихальних шляхів, що супроводяться застоєм великої кількості харкотиння. Спиртову настойку квіток вживають як тонізуючий засіб, нею натираються при ревматизмі й радикуліті та змащують рани.
Гіллястий, 3—6 м заввишки кущ родини жимолостевих. Пагони сіро-зелені, з жовтуватими сочевичками і білою серцевиною. Листки супротивні, непарноперисті, з 5—7 видовжено-яйцевидними загостреними гостропилчастими листочками. Квітки дрібні, правильні, двостатеві, кремово-білі, у щитковидних суцвіттях з 5 головними гілочками. Плід — чорно-фіолетова куляста кістянка. Цвіте у травні — червні. Плоди достигають у серпні — вересні.
Поширення. Трапляється майже по всій території України у лісах по чагарниках, на лісових порубах, частіше здичавіло. Подекуди розводять як декоративну рослину.
Заготівля і зберігання. Використовують кору, квітки, листя, плоди і коріння. Квітки збирають під час цвітіння, зрізуючи все суцвіття. Сушать під наметом з доброю вентиляцією (при повільному сушінні віночки квіток буріють) або в сушарці при температурі 40°. Після висихання квітки відділяють від щитків. Сухої сировини виходить 18—20 % . Строк придатності — 3 роки. Квітки (Flores Sambuci) відпускаються аптеками. Кору знімають навесні, плоди — у період повної стиглості. Сушать у печах або сушарках при температурі 60—65°. Сухих плодів виходить 15 % ; строк придатності — 6 місяців. Листя заготовляють під час цвітіння рослини. Спочатку його пров'ялюють на сонці, а потім досушують у затінку. Сухої сировини виходить 20 % . Коріння копають після дозрівання плодів. Його миють, розрізують на куски і сушать на сонці або в протоплених приміщеннях. Сухої сировини виходить 25 % .
Скажений ритм сучасного життя змушує шукати джерела додаткової енергії. Одним із таких джерел є кофеїн. Уже доведено, що у малих дозах він впливає на нервову систему, підвищує рухова активність, розумову й фізичну працездатність, знижує втому й сонливість. Тоу випиті впродовж дня п'ять чашок кави вже не нонсенса, а закономірність. Але традиційним каві й чай на п'яти аступає нове джерело енергії - енергетичні напої. Це нопої, що містять кофеїн, а часом ще й алкоголь, які, відповідно до реклами, підбадьорять нас, зроблять наше сіре життя яскравим і насиченим. Звичайно, звучить заманливо! Але чи корисні такі "енергетики" для здоров'я? Добова норма кофеїну становить близлько 150мг, в одній баночці "чудесного" напою може міститися від 150 до 400 мг!
Найбльша мрія зайнятих людей - щоб у добі було хоча б 32 години, бо не вистачає часу на сім'ю, дитину, перукарню, візит у кіно... Та навіть попоїсти нормально неможливо, бо ранок починається з телефонних дзвінків, поспішливих рішень, шаленого темпу. Багато хто снідає за комп'ютером у кабінеті, обідає нашвидкоруч у найближчого кафе, а ввечері, повертаючись з роботи, купує в супермаркеті щось більш-менш готове, бо стояти біля плити вже й сил немає. Якщо такий стиль життя змішаний на щоденному нервовому напруженні і сидячій роботі (кабінет-автомобіль-диван), - проблеми у здоров'ї гарантовано! Ми є те, що ми їмо ... Бліде обличчя, на якому з'являються висипання, сонливість, швидка втомлюваність, роздратованість і незадоволення життям, - все це свідчить про те, що треба переглянути свій раціон і спосіб життя. Віднедавна з'явилося надто багато продуктів, присмачених емульгаторами, конскрвантами, барвниками - різноманітною "хімією", яка, здавалося би, полегшує життя й економить час, проте підступно і впевнено б'є у слабке місце в організмі Не кожен витримає довго так харчуватися. Кава натше зранку, пластівці, їжа швидкого приготування, яку достатньо лише залити окропом, бутерброди "всухом'ятку", копчене, смажене, солодке - скажіть, чи ви таким не зловживаєте. Уважно погляньте на себе у дзеркало - стан шеіри розповість, як ви живете і чим харчуєтесь. Не помітили здорового рум'янцю і блку в очах - беремось за себе! Вмили обличчя, помийте і шлунок Для такої процедури радять підібрати якісну негазовану (!) воду. Хтось обтраю мінеральну, хтось - талу, хтось - відстояну водопровідну - як собі забажаєте, але процедура обовязкова. Кімнатної темпераьури вода вмиє шлунок і "запустить" його роботу. Можна додати до води соку цитрини і чайну ложку меду. Їсти після цього відразу не треба. Зробіть зарядку, прийміть ранковий душ, одягніться, приготуйтесь до виходу на роботу, завчасно виділивши собі півгодини на сніданок.
Далеко не всі садові культури здатні нормально співіснувати. Так, грецький горіх пригнічує яблуню, грушу, ягідні насадження тощо. Черешня не може ужитися із сливою, обліпихою, смородиною, зате має "нормальні стосунки" з яблунями, грушами, малиною, агрусом... Зрештою, у кожного деревця чи кущика є свої приятелі та вороги. І це варто враховувати, готуючись до весняного висаджування.
Як тільки осяде сніг і можна буде підійти до кущів, починають обрізати чорну смородину. Молоді, не старші трьох років, кущі потребують не тільки санітарної обрізки, прорідження: вирізують зламані гілки і ті, що розташовані близько до землі, хворі (з мучнистою росою або бруньковим кліщем), ослабленіта загущені гілки. На дорослих кущах крім санітарної обрізки та прорідження вирізають також усі гілки, які старші трьох років, а решта гілок, які плодоносили, обрізають на сильні молоді бокові відгалуження.
Для боротьби із шкідниками садувикористовують різноманітні засоби та препарати. Але у ранньовесняний період не менш дієвим буде й ошпарювання гарячою водою. отож наповність лійку окропом. Після незначного охолодження (до +80 градусів) поливають кущі та стовбути дерев Цей "душ" стає смертельним для багатьох личинок і бактерій. Як наслдіок, значно знижується захворюваність на антракноз, іржу, меншає кількість кліщів та вогнівок. А щоб впротаися з борошнистою росою, на відро води додайте по 50 г мила і кальцинованої соди.
Картоплю краще солити, як тільки закипіла вода. Тоді вона звариться значно швидше й не розварюватиметься.
Картопля смажиться швидше і буде смачнішою, якщо її попередньо опустити на декілька хвилин у гарячу воду і дати обсохнути, перш ніж поксласти на сковороду.
Смажать картоплю на сильно розігрітій сковороді й солять, коли скибочки підрумяняться з усіх боків. Якщо посолити картоплю до того, як утвориться скоринка, сік з неї витече, змішаються з жиром, скибочки втратять форму, колір і смак.
На початку березня треба покласти її у сиру тирсу (шар у 6-8 см); можна розрізати, але тоді треба притрусити зрізи сухим попелом і залишити так на добу. І зверху - знову тирса шаром 5см. При 12-14 градусах і підвищенній вологості за 14 днів можна отримтаи коріння і пагони. На початку бульби пересалжують у ящики з ропушеною парниковою або городньою землею. Пагони мають буьт майже в лежачому положенні, на 5-7 см один від одного. Зверху насипають 2-3 см землі, щоб пагони на половину були в землі.
Непереборне юажання кожного городника - мати оаові якомога раніше. Якщо є можливість, роблять штучний прогрів грунту під культури, які хочуть отримати в ранні строки. Для цього ділянку вкривають на 7-10 днів чорною плівкою. Пілся її знімання насіння висаджують або виставляють заплановані культури. Коли з'являться сходи, поставити дуги, знову накрити їх плівкою.