Контролюючи годівлю курей, досвідчені господарі можуть обійтися із без лабораторних досліджень. Роблять це метод спостережень за... послідом птиці. Так, при збалансованому харчувння екскременти птиці темного кольору з білим нальотом, вони щільні за консистенцією. Якщо ж у раціоні зайва кількіть вуглеводів, тоді відходи життждіяльності набувають жовтого відтінку і стають рідкуватими. А водянистий послід із слизуватими смужками свідчить про надлишок білка.
У розплідний період птиці потрібно багато вітамінів. Поповнити їх запас допоможе пророщене зерно. Найчастіше для таких потреб використовують ячмінь, овес чи пшеницю. попередньо збіжжя на 12 годин слід залити водою кімнатної температури ( у співідношення 3:1). Відтак його розсиають у затемненому приміщенні (на стелажі чи долівці) шаром 6-8 см. Оптимальний тепловий режим - +18-20 градусів. Також необхідно періодично пермішувати та змочувати водою.
Мабуть, усім доводилося бачити, як впущені із приміщення кури п'бть дощівку чи клюють жадібно сніг. Тому періодично їх ватро давати снігову воду, підігріту до +20 градусів. Вона м'яка, за складом схожа до дистильованої. Така рідина легко всмоктується тканинами організму і є добрим розчинником для багатьох подуктів життєдіяльності й усіх мінеральних речовин, виводячи їх надлишок із організму. Однак надто часте вживання дистильовано води може спричинити до зменшення необхідних сполук. Тому слід знати міру. Ще ж раз н атиждень птиця повинна пити зарожевлену марганцівкою воду. Вона покращую обмін речовин, хоча і має здатність виводити із організму вітаміни. З лікувальною метою допускається розбавляти у 10л води максимум 1 г марганцевокислого калію. До речі, цей розчин шкідливо наливати у металевий неемальований посуд. Ще ж пам'ятайте, що марганцівка не повинна застоюватися у напувалках понад 30 хвилин.
У разі катаракти й глаукоми треба зварити накруто яйце, розрізати його навпіл, не німаючи шкаралупи, вийняти жовток. На місце жовтка покласти 1 ч. ложку буркунового меду, закрити іншою половиною яйця. Залишити на ніч. Вранці піпеткою зібрати рідину, що утворилася. Капати в очі по каплі тричі на день. Під час лікування пити настоянку рути жовтої - по 30 крапель тричі на день. Лікування тривале.....
Треба взяти 100 г гречаних висівок, 100г гречаного меду, 100 г волоських горіхів. Гречані висівки можа замінити перемеленою гречаною крупою. Горіхи також треба подрібнити. Всі компоненти змішати з медом. Вживати у пісні дні (середу, п'ятицю) по 100 г суміші. Запивати чаєм з буркуну - 1 ст. ложка сировини на склянку окропу. Ця суміш не лише чистить судини, а й допомагає у разі багатоьх ендокринних захворювань.
Візміть головку часнику і сірником підпаліть його "хвостик". Часникове стебельце почне диміти. Вдихайте той лим спочатку однією, а потім другою ніздрею. Нежить мине за кілька таких процедур. Або ж до чаю додайте ягоди малини, калини, закутайтесь ковдрою, пропрійте - на ранок прокинитиесь здоровим. Якщо немає калини, допомогже верба будь-якого виду. Це найдоступніший "аспірин" та "анальгін". Чай із верби "вижене" застуду із організму. За допомгою цієї рослини лікують також головний біль, варикозне роширення вен, суглоби, грип. Щоб горло не боліло - У склянку теплої провареної води всипати по половині чайної ложки соди й солі і додати кілька крапель йоду. Цим розчином полоскати горло кілька разів на день. ....
Зима - час простудних захворювань. Замерзли, промочили ноги, довго стояли на холодному вітру - ось вже мокрий ніс, задряпало в горлі, болить голова. Не гайте часу відразу ж починайте лікуватися. Пригтуйте собі цілющий напій. липовий цвіт, смородинове листя, трави м'яти і чебрецю беоуть п одній столовій ложці. Чайну ложку суміші заливою склюнкою окропу і після настоювання випивають з медом на ніч. Особливо ефективний при перших ознаках застуди.
Огірковий росіл у поєднанні із медом - дещо екзотичний засіб, та він добре очищає печінку і позитивно впливає на нервову систему. В результаті -нормалізується сон. Якщо ви понервувалися, і в результаті цього не омжете заснути, випийте склянку теплої води зі столовою ложкою меду.
Сік груші має здатність знижувати рівень цукру в крові. Можна грушевий сік пити нерозведеним або з холодною перевареною водою (1:1) по чверті склянки 3-4 рази на день за 30 хв. до їди.
Колючий, відстовбурчено-розга-лужєний кущ або невелике (1 — 4 м заввишки) дерево родини розових. Листки чергові, прості, видовжені або видовженооберне-нояйцевидні, при основі клиновидні, городчасто-пилчасті (зубчики залозисті), в молодому віці з обох боків опушені, пізніше — зверху голі. Квітки правильні, двостатеві, одиничні, рідше по 2— З, на коротких голих квітконіжках; віночок білий або зеленуватий, з п'ятьма видовженими тупими пелюстками. Плід — куляста або округлоконічна соковита чорна, з восковою поволокою кістянка. Цвіте у квітні — травні. Плоди достигають у вересні. Поширення. Терен звичайний росте по всій території України на узліссях, по чагарниках, балках, долинах річок.
Заготівля і зберігання. З лікувальною метою використовують квітки (Flores Pruni spinosae), листя (Folia Pruni spinosae), плоди (Fructus Pruni spinosae), кору гілок (Cortex Pruni spinosae) і коріння (Radix Pruni spinosae) терну. Квітки заготовляють в період повного цвітіння рослини. Як тільки рослина відцвіте, одразу приступають до заготівлі листя. Зібрану сировину розкладають тонким шаром на папір чи тканину й висушують під укриттям на вільному повітрі або в приміщенні з доброю вентиляцією. Плоди збирають восени у зрілому стані й використовують свіжими (перебрані плоди зсипають у дерев'яні діжки, накривають зверху вологою тканиною і зберігають у погребі), переробляють на киселі, компоти, повидло, настойки на вині чи горілці або сушать,на сонці, під наметами чи в сушарках при температурі 45—50°. Сухих плодів виходить 25 % . Коріння терну також заготовляють восени. Його викопують, обтрушують з нього землю, миють у холодній воді, розрізують на куски і, розстеливши тонким шаром у теплому провітрюваному приміщенні, сушать (щоб прискорити сушіння, товще коріння розщеплюють уздовж). Кору збирають навесні, з молодих бокових гілок (правила заготівлі й сушіння див. у статті Дуб звичайний). Готову сировину зберігають у сухому провітрюваному приміщенні. Рослина неофіци-нальна