Вівторок, 03.12.2024, 20:11
Корисна порада
Меню сайту
Категорії розділу
Садівництво [44]
робота в саду
Город [26]
робота на городі та грядці
Господині [19]
поради для домашніх господинь
Природні ліки [26]
цілющі рослини, корисні рослини, народна медицина
Домашнє господарство [26]
поради господарям
Здоров'я [42]
корисні поради щодо нашого здоров'я, самопочутя, правильне харчування
Добавки [2]
шкідливі добавки Е
Різні [21]
різноманітні статті
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 408
Статистика



Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » Статті » Добавки

Харчові добавки
Харчові добавки - речовини, які в нормальних умовах не використовуються як їжа або як типові харчові інгредієнти (незалежно від їх поживної цінності),і які в технологічних цілях додаються в продукти харчування в процесі виробництва, упаковки,транспортування або зберігання для додання їм бажаних властивостей,наприклад, визначеного аромату (ароматизатори), кольори (барвники), тривалості зберігання (консерванти), смаку, консистенції і т.п.


Міжнародні стандарти на харчові добавки та домішки визначаються Об'єднаним комітетом експертів Міжнародної сільськогосподарської організації (JECFA) і Кодексом Аліментаріус (Codex Alimentarius), прийнятому Міжнародною комісією ФАО/ ВООЗ і обов'язковим до виконання країнами членами СОТ. Особливістю Кодексу Аліментаріусє те, що він не враховує токсикологічні особливості харчових добавок.

Для класифікації харчових добавок у країнах Євросоюзу розроблена система нумерації (дієз 1953року).Кожна добавка має унікальний номер, що починається з букви "E". Система нумерації була доопрацьована і прийнята для міжнародної класифікації Кодекс Аліментаріус.

E100 — E199
Красители
100—109жовті
110—119оранжеві
120—129червоні
130—139сині та фіолетові
140—149зелені
150—159коричневі та чорні
160—199інші
E200 — E299
Консерванти
200—209сорбати
210—219бензонати
220—229сульфати
230—239феноли и форміати (метаноати)
240—259нітрати
260—269ацетати (етаноати)
270—279лактати
280—289пропиноати (пропаноаты)
290—299інші
E300 — E399
Антиокислювачі
300—305аскорбати (вітамін C)
306—309токоферол (вітамін E)
310—319галлати і ериторбати
320—329лактати
330—339цитрати
340—349фосфати
350—359малати та адипати (адипінати)
360—369сукцинати та фумарати
370—399інші
E400 — E499
Стабілізатори,
згущувачі, емульгатори
400—409альгінаті
410—419камеди
420—429інші природніречовини
430—439з'єднання поліоксиетилена
440—449природні емульгатори
450—459фосфати
460—469з'єднання целюлози
470—489з'єднання жирнихкислот
490—499інші
E500 — E599
Регулятори  pH и речовини протизлежування
500—509Неорганічні кислоти та основи
510—519хлориди и сульфати
520—529сульфати і гідроксиди
530—549сполуки лужних металів
550—559силікати
570—579стеарати і глюконати
580—599інші
E600 — E699
Підсилювачісмакута аромату, ароматизатори
620—629глютамати
630—639інозінати
640—649інші
E700 — E799
Антибіотики
710—713 
E800 — E899
Резерв
E900 — E999
Інші
900—909віск
910—919глазирователи
920—929речовини, що поліпшують борошняні вироби
930—949гази для упаковки
950—969підсолоджувачі
990—999піноутворювачі
E1000 — E1999
Додоткові речовини
Нові речовини, які не потрапляютьвстандартнукласифікацію



Класи харчових добавок

  • E100—199 Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту.
  • E200—299 Консерванти. Підвищують термін збереження продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, а також хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезинфеканти.
  • E300—399 Антиокислювачі. Захищають від окислення, наприклад від згіркнення жирів і зміни кольору.
  • E400—499 Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію. Загущувачі. Підвищують в'язкість.
  • E500—599 Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії.
  • E600—699 Підсилювачі смаку й аромату.
  • E900—999 Піногасники. Запобігають утворенню піни чи знижують його рівень.

Коди харчових добавок, дозволених для застосування в Україні

Барвники

E-кодНазваЗастосування
E100КуркуміниКовбаси, сосиски, паштети, кондвироби, маргарини
E101РибофлавіниЗа технологічною необхідністю
E102ТартразинБезалкогольні напої, пресерви із фруктів, кондвироби, морозиво, їстівні оболонки сирів, фруктові вина
E104Хіноліновий жовтий
E110Жовтий «Солнечный закат»
E120Карміни
E122Азорубін, кармазин
E124Понсо 4R
E129Спеціальний червоний AGБезалкогольні напої, пресерви з фруктів, кондвироби, морозиво, їстівні оболонки сирів, фруктові вина
E131Синій патентований V
E132Індигокармін
E133Діамантовий синій
E140ХлорофілиЗа технологічною необхідністю
E141Мідні комплекси хлорофілів
E142Зелений SНапої та кондитерські вироби
E150 a, b, c, dЦукрові колери 1, 2, 3 і 4За технологічною необхідністю
E152ВугілляЗа технологічною необхідністю
E153Вугілля рослиннеЗа технологічною необхідністю
E160 aКаротиниМаргарини, вершкове масло, сири
E160 bЕкстракти анатоМаргарини, вершкове масло, кондвироби, лікери, глазурі, олії
E160 cМаслосмоли, паприки, екстракт паприки, капсофуксин, капсантенЗа технологічною необхідністю
E160 dЛікопінБезалкогольні напої, пресерви з фруктів, кондвироби, морозиво, їстівні оболонки сирів, фруктові вина
E160 eБета-апо-8-каротинол
E160 fБета-апо-8-каротинової кислоти метиловий або етиловий ефіри
E162Червоний буряковий бетанінЗа технологічною необхідністю
E163АнтоціаниНатуральні червоні та сині барвники (екстракти зі шкірки винограду, чорної смородини). За технологічною необхідністю
E164ШафранКондвироби, борошняні, здоба, лікеро-горілчані вироби
E170Вуглекислі солі кальцію (карбонат кальцію)Білий пігмент проти грудкоутворення, злежування, стабілізатор. За технологічною необхідністю
E171Двоокис титануЗовнішні оболонки кондвиробів, за винятком шоколаду
E172Оксиди та гідроксиди залізаЗовнішні оболонки кондвиробів, за винятком шоколаду
E174СріблоЗовнішні оболонки кондвиробів, за винятком шоколаду
E175Золото
E181Таніни харчовіЗа технологічною необхідністю
МетивіолетМаркування м'яса, яєць, сирів
Родамін CМаркування яєць
 —Фуксин кислийМаркування м'яса, яєць, сирів

Консерванти, антиокислювачі

E-кодНазваЗастосування
E200Сорбінова кислотаСирокопчені ковбаси, молоко згущене, сири, ікра зерниста, креми, джеми, повидло, соки, маргарини, майонези, вина, безалкогольні напої
E202Сорбат калію
E210Бензойна кислотаМеланж яєчний, ікра рибна, пресерви рибні, повидло, мармелад, сухофрукти, маргарин, вина, безалкогольні напої
E211Бензоат натрію
E220Діоксид сіркиКонсерви фаршеві зі скумбрії, галети, печиво, пастила, мармелад, повидло, джем, ізюм, соки, вина, гірчиця, сушені картопля та капуста
E250Натрію нітритВироби із свинини варені, копчено-запечені, консерви м'ясні, ковбаса сирокопчена, солонина з баранини, яловичина
E251Натрію нітратГотові м'ясні продукти
E260Оцтова кислотаЗа технологічною необхідністю
E270Молочна кислотаЗа технологічною необхідністю
E290Діоксид вуглецю (вуглекислий газ) CO2Газовані напої, мінеральні води, шипучі вина
E385Кальцію динатрію етилендіамінтетраацетатмайонезів, емульгованих соусів, у якості консерванту, антиоксидантантиоксидантуі синергісту антиоксидантів, комплексоутворювача і диспергуючої речовини.
E296Яблучна кислотаСок ананасовий, джеми, желе, мармелади

Антиокислювачі

E-кодНазваЗастосування
E300Аскорбінова кислотаЗа технологічною необхідністю
E301Натрію аскорбат
E306Концентрат суміші токоферолівЗа технологічною необхідністю
E307Альфа-токоферол
E320Бутил гідроксианізол (ВНА)Жири тваринні й олії для продуктів з тепловою обробкою, супи, соуси, спеції, рибні продукти і риба консервована, сухі сніданки, жувальна гумка
E321Бутил гідрокситолуол (ВНТ)
E322ЛецитиниЗа технологічною необхідністю
E325Лактат натрію
E330Лимонна кислотаЗа технологічною необхідністю, в т.ч, какао, шоколадні вироби
E331Цитрати натрію
E334Винна кислотаЗа технологічною необхідністю, в тому числі какао, шоколадні вироби
E338Ортофосфорна кислотаБезалкогольні ароматизовані напої, молоко і рослинні білкові напої, м'ясні продукти, сири, аналоги рослинних жирів; відбілювання напоїв
E342Фосфати амоніюХліб

Згущувачі, стабілізатори, желеутворюючі речовини

E-кодНазваЗастосування
E401Альгінат натріюЗа технологічною необхідністю, в тому числі джем, желе, мармелад, горіхове пюре
E406АгарЗа технологічною необхідністю
E407Карагенан і його натрієва, калієва таСухе молоко, сир, десерти, желе, мармелад, соуси, молочні
E410Камедь ріжкового дереваЗа технологічною необхідністю, в тому числі джем, желе, мармелад, горіхове пюре
E412Гуарова камідьЗа технологічною необхідністю
E414Гуміарабік
E415Ксантанова камедь
E420Сорбіт (сорбітол)Замінник цукру для хворих на діабет.
E422ГліцеринЗа технологічною необхідністю

Емульгатори, стабілізатори, розпушувачі

E-кодНазваЗастосування
E440ПектиниЗа технологічною необхідністю
код не присвоєноЖелатинКонсерви м'ясні, рибні, заливні, желе
E442Фосфатиду амонійні соліКондвироби наоснові шоколаду і какао, непрозорі напої
E445Гліцеринові ефіри із деревної смоли
E450ПірофосфатиДесерти, морозиво, соуси, ковбасні вироби
E451Трифосфати пентанатрію, пентакаліюСупи, бульйони, сидр, трав'яні настої, чай, шоколад і солодові молочні напої, алкогольні напої (крім вина і пива), вівсяні пластівці, ковбасні вироби
E452Поліфосфати натрію, калію, натрію-кальцію, кальцію, амонію
E460ЦелюлозаЗа технологічною необхідністю
E461МетилцелюлозаДелікатесні хлібобулочні вироби, морозиво, десерти, супи, бульйони, соуси, лікери, дієтичні продукти
E466Карбоксиметилцелюлоза, натрієва сіль
E470Жирних кислот солі амонію, кальцію, натрію, калію, магніюЗа технологічною необхідністю
E471Моно- і дигліцериди жирних кислот
E472 aЕфіри гліцерину, оцтової та жирних кислот
E472 bЕфіри гліцерину, молочної та жирних кислот
E472 cЕфіри гліцерину, лимонної та жирних кислот
E500Карбонати натріюЗа технологічною необхідністю, в тому числі какао та шоколадні продукти
E551Діоксид кремнію аморфнийОсвітлення соків, сиропів, солезамінник, жувальна гумка
E579Глюконат залізаОбробка оливок

Підсилювачі смаку й аромату E6XX

E-кодНазваЗастосування
E620Глутамінова кислота L(+)За технологічною необхідністю
код не присвоєноВанілінЗа технологічною необхідністю

Підсолоджувачі

E-кодНазваЗастосування
E950Ацесульфам каліюНапої, десерти, морозиво, консерви плодоовочеві, джеми, желе, жувальна гумка
E951Аспартам
E954Сахарин (натрієва, калієва і кальцієва солі)Напої, десерти, морозиво, консерви плодоовочеві, джеми, желе, жувальна гумка
E999Екстракт квілаї (піноутворювач)Ароматизовані безалкогольні напої на основі води
E1100Амілази
Протеази
Хліб, оселедці, пиво, соки, спирт, м'ясо, тверді сири
E1404Модифіковані крохмаліЗгущувачі, емульгатори, стабілізатори. За технологічною необхідністю
E1510Етиловий спиртРозчинник



 









Категорія: Добавки | Додав: admin (22.08.2011)
Переглядів: 4578 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0




Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Пошук

Друзі сайту
  Афоризми, смс, прикмети

Найкращі аватари

Найкращі Українські смс


Copyright MyCorp © 2024

Зробити безкоштовний сайт з uCoz