Харчові добавки - речовини, які в нормальних умовах не використовуються як їжа або як типові харчові інгредієнти (незалежно від їх поживної цінності),і які в технологічних цілях додаються в продукти харчування в процесі виробництва, упаковки,транспортування або зберігання для додання їм бажаних властивостей,наприклад, визначеного аромату (ароматизатори), кольори (барвники), тривалості зберігання (консерванти), смаку, консистенції і т.п.
Міжнародні стандарти на харчові добавки та домішки визначаються Об'єднаним комітетом експертів Міжнародної сільськогосподарської організації (JECFA) і Кодексом Аліментаріус (Codex Alimentarius), прийнятому Міжнародною комісією ФАО/ ВООЗ і обов'язковим до виконання країнами членами СОТ. Особливістю Кодексу Аліментаріусє те, що він не враховує токсикологічні особливості харчових добавок.
Для класифікації харчових добавок у країнах Євросоюзу розроблена система нумерації (дієз 1953року).Кожна добавка має унікальний номер, що починається з букви "E". Система нумерації була доопрацьована і прийнята для міжнародної класифікації Кодекс Аліментаріус.
E100 — E199 Красители
100—109
жовті
110—119
оранжеві
120—129
червоні
130—139
сині та фіолетові
140—149
зелені
150—159
коричневі та чорні
160—199
інші
E200 — E299 Консерванти
200—209
сорбати
210—219
бензонати
220—229
сульфати
230—239
феноли и форміати (метаноати)
240—259
нітрати
260—269
ацетати (етаноати)
270—279
лактати
280—289
пропиноати (пропаноаты)
290—299
інші
E300 — E399 Антиокислювачі
300—305
аскорбати (вітамін C)
306—309
токоферол (вітамін E)
310—319
галлати і ериторбати
320—329
лактати
330—339
цитрати
340—349
фосфати
350—359
малати та адипати (адипінати)
360—369
сукцинати та фумарати
370—399
інші
E400 — E499 Стабілізатори, згущувачі, емульгатори
400—409
альгінаті
410—419
камеди
420—429
інші природніречовини
430—439
з'єднання поліоксиетилена
440—449
природні емульгатори
450—459
фосфати
460—469
з'єднання целюлози
470—489
з'єднання жирнихкислот
490—499
інші
E500 — E599 Регулятори pH и речовини протизлежування
Нові речовини, які не потрапляютьвстандартнукласифікацію
Класи харчових добавок
E100—199 Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту.
E200—299 Консерванти. Підвищують термін збереження продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, а також хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезинфеканти.
E300—399 Антиокислювачі. Захищають від окислення, наприклад від згіркнення жирів і зміни кольору.
Консерви фаршеві зі скумбрії, галети, печиво, пастила, мармелад, повидло, джем, ізюм, соки, вина, гірчиця, сушені картопля та капуста
E250
Натрію нітрит
Вироби із свинини варені, копчено-запечені, консерви м'ясні, ковбаса сирокопчена, солонина з баранини, яловичина
E251
Натрію нітрат
Готові м'ясні продукти
E260
Оцтова кислота
За технологічною необхідністю
E270
Молочна кислота
За технологічною необхідністю
E290
Діоксид вуглецю (вуглекислий газ) CO2
Газовані напої, мінеральні води, шипучі вина
E385
Кальцію динатрію етилендіамінтетраацетат
майонезів, емульгованих соусів, у якості консерванту,
антиоксидантантиоксидантуі синергісту антиоксидантів,
комплексоутворювача і диспергуючої речовини.
E296
Яблучна кислота
Сок ананасовий, джеми, желе, мармелади
Антиокислювачі
E-код
Назва
Застосування
E300
Аскорбінова кислота
За технологічною необхідністю
E301
Натрію аскорбат
E306
Концентрат суміші токоферолів
За технологічною необхідністю
E307
Альфа-токоферол
E320
Бутил гідроксианізол (ВНА)
Жири тваринні й олії для продуктів з тепловою обробкою,
супи, соуси, спеції, рибні продукти і риба консервована, сухі сніданки,
жувальна гумка
E321
Бутил гідрокситолуол (ВНТ)
E322
Лецитини
За технологічною необхідністю
E325
Лактат натрію
E330
Лимонна кислота
За технологічною необхідністю, в т.ч, какао, шоколадні вироби
E331
Цитрати натрію
E334
Винна кислота
За технологічною необхідністю, в тому числі какао, шоколадні вироби