Яблука і грші осініх сортів збирають, коли вони достигли. Що довше плоди таких сортів залишаються на дереві, то більша їх вага, краща якість і тим довше вони зберігаються. Однак зволікати до настання тривалих дощів з вітрами, а тим більше приморозків, не варто. До речі, яблука найкраще зберігаються при температурі від нуля до +2 градусів і відносній вологості повтря на рівні 95 відсотків.
Настав час осіннього обробітку грнту з одночасним внесенням ...
Вважається, що обрізувати садовину можна з часу оппадання листя й аж до весняного розпускання бруньок. Однак, досвідчені господарі радять восени та взимку утриматися від такої роботи, яка зазвичай шкудлива.
У другій половині вересня проводять санітарну обрізку плодових дерев та ягідних кущів. Рослини садять та пересаджують, підгодовують добривами, чистять їм стовбури.
Санітарна обрізка - це видалення відмерлих, сухих, уражених хворобами чи шкідливими комахами гілок. Ушкоджені гілки приводять до розвитку гнилі та парші. Тому залишати їх на зиму дуже не рекомендується.
Восени роблять лише санітарну чистку, бо рослини, обрізані капітально, холодну зиму не переживуть. Беруться лише міцні, здорові дерева та кущі. Слабі - чистку переносять погано. У них довго заживають рани, пригнічується ріст. Часто такі рослини навіть гинуть.