У засобах масової інформації час від часу з'являються повідомлення про ті чи інші продукти, які є профілактичними у запобіганні злоякісним утворенням. Ніби помічними для цього є капуста, морква, помідори, зелений чай. Натомість червоне м'ясо, навпаки, може пришвидшити цю патологію. Що ж насправді доведено медичної онкологічною наукою? Не раз доводилося чути, що для запобігання злоякісним захворюванням слід у більших дозах і регулярно забезпечувати свій організм вітаміном С чи вітаміном А, селеном, міддю, іншими мікроелементами. Що вдомо сьогодні з точки зору доказової медицини? Не встановлено жодного продукту, який би безумовно забезпечував профілактику злоякісних захворювань або, навпаки, сприяв би цій страшній недузі. Американське протиракове товариство дає таку рекомендацію: для того, щоб знизити вірогідність захворювань на рак, людина повинна щодня вживати 6-7 різних видів овочів і фруктів - свіжих чи свіжозаморожених. Таке розмаїття забезпечує організм хоч і невеличкою, але постійною кількістю різних вітамінів, мікро- і макроелементів. Треба, щоб ми отримували достатню кількість клітковини. Вона запобігає деяким видам раку товстої кишки. Доведено, що тваринні жири є шкідливими з точки зору розвитку злоякісних захворювань і треба обмежити їх у щоденному раціоні. Це не означає, що жирне м'ясо, скажімо, свинину, треба виключити із свого меню. Такі радикальні кроки, мабуть, не потрібні. У харчуванні не повинно бути перекосів у якийсь один бік. Чимало людей п'ють зелений чай із надією, що він захисить їх від раку... Протипухлинні властивості його не доведені. Зелений чай дуже поширений в Японії. Але ця країна займає одне з перших місць саме з онкологічних захворювань, наприклад, шлунка. А як же ж на рахунок кави? Висловлювалися деякі підозри, що кава може мати канцерогенну дію і викликати, скажімо, рак підшлункової залози. Це захворювання відчутно зростає у розвинених країнах. Але достовірного науковго дослідження онкологічної небезпеки кива немає. Так само, як і її профілактичної дії. Надмірне вживання кави може призвести до інших захворювань, наприклад, серцево-судинних. Але поміркованої кількості доброї кави не слід боятися...
 
|