У дбайливого господаря завжди є на столі свіжі пера цибулі. Холодної пори їх вдається вирощувати навіть на підвіконі міської квартири. І роблять це із листопада до середини весни. Для вигонки слід вибрати якісний матеріал. Найкращими є головки діаметром 4,5-5 см (хоча годить і меншого розміру). Головне, щоб вони були здоровими та неушкодженими. Обов'зково вибракуйте підморожені екземпляри, які зазвичай не утворюють коренів. Буває, що призначена для вигонки цибуля довго не проростає (особливо на початку грудня). Пояснення просте: у ріпчастої досить тривалий період спокою, з якого природним чином вона виходить аж у лютому. Але не варто чекати так довго. Пробудження від зимової сплячки можна пришвидшити. Зокрема, насипаний купкою садивний матеріал зволожують теплою водою та накривають мішковиноб або клейонкою. Так його треба витримувати при температурі +25-30 градусів протягом 2-3 діб. Після утворення корінців цибулини переносять у грунт. Хороші результати дає і намочування у нагрітому до +35-38 розчині аміачної селітри (30 г на 10 л води).Там овочі повинні перебувтаи протягом 12-16 годин. Не менш ефективний метод - обрізування. Від головки відтинають верхівку по самі плечика. Виконуйте цю операцію обережно, щоб не пошкодити внутрігніх м'ясистих частин.Якщо ріпчаста хвора шийкову гнилизну, то такий зріз слід робити нижче ураженого місця. Опісля підготовлений матеріал залишають на 2-3 дні для підсихання. Допоможуть і хрестоподібні надрізи або наколювання. Вони посилюють приплив повітря до денця, завдяки чому прискорюється проростання бруньок. Проводять вигонку у дерев'яних ящиках чи спеціальних горщещках, дно яких повинно бути вистелене черепками,битою цеглою, гравієм (для дренажу). На них насипте шар вологої суміші (з компсоту, перегною та торфу) завтовшки 12см. Висаджують цибулини мостовим методом, заглиблюючи їх у грунт на відстані 1 см одна від одної (якщо немає проміжків то при набряканні головки піднімуться догори). Ємкості з городиною поставте в темне місце на 10-12 днів з температурою +15-22. Коли є ріпчаста відросте на 5-10 см, її переносять на світло. А для одержання міцних темнозелених пер варто ще підсвічувати протягом 4-5 годин на добу. Догляд за цибулею полягає у регулярних поливах теплою водою (+30-35 градусів). Здійснюють їх 1-2 рази на тиждень (залежно від вологості грунту). Приблизна норма 10 л води на 1 м кв., хоча у міру наростання паростків її збільшують у півтора раза. Припиняють "напування" за 3-4 дні до збору урожаю. Не забудьте і про підживлювання. У перші дні варто додати аміачну селітру (30 г на 10 л води), а через тиждень - повне мінеральне добриво (40 г аміачної селітри, по 20 г суперфосфату і калійної солі на 10 л води). Кожен квадратний метр потребує 4-5 л розчину. Оптимальна температура для вигонки - +22-25 градусів. За таких умов вже за 3-4 тижні отримаєте зелень. Якщо ж буде тепліше, то ріст пер пришвидшуються, однак при цьому вони витягуються та знижують якість. А щоб створити кращц умови рослинам, насадження проріджують, висмикуючі окремі цибулини. Якщо посадкового матеріалу небагато, то кілька головок можна помістити у бідь-який вузький посуд (наприклад, скляну банку), заповненйи водою на 1-2 см. Денце цибулини та потім її корені завжди мають бути вологими. І в такому разі на підвіконні ріпчаста дасть зелень.
 
|