Під час зберігання у квасолі часто заводяться дрібненькі чорні жучки. Шкідники настільки нищать врожай, що він стає непридатним для споживання. Це так звана зернівка. З'явитися вона може як у зелених стручках, так і в уже дозрілих плодах. Личинки вгризаються у середину квасолини, де живуть і живляться. Про зараженість насння свідчать чорні дірочки, затягнуті плівкою. Зернята втрачають товарний вигляд та якість. Якщо не вживати заходів, можна позбутися всього вирощеного. Багато господарів рятують квасолю за допомогоб підвищеної температури. Уражене насіння впродовж ожнієї години нагрівайте до +65 градусів. Таким чином вдається позбутися шкідника. Не менш ефективно діє на жучків і холод. Відомо, при понижених температурах їхні личинки припиняють свій розвиток. Коли ж стовпчик температури опускаються дешо нижче нуля, зернівка починає гинути 9 при 5 градусах морозу - через 5 днів, а при мінус 10 - через день). Тому зберігайте квасолю на горищі чи балконі. До речі, це не вплине на її схожість. Є ще один простий, але доволі дієвий спосіб. Засипавши зернята у банки, їх притрушують попелом зі спаленого квасолиння (1 столова ложка на півлтра ємкості). Посуд слід герметично закрити металевими кришками (капронові не годяться, адже вони пропускають повітря). Такі умови для шкідників смертельні.
 
|