Майже у кожному сільському будинку або на дачі є грубка, а значить, і попіл - найцінніше добриво, про яке знали ще наші прадіди, хоча й не підозрювали, чим віж же цінний.
Попіл дуже багатий на калій, що надає плодам міцності і ніжності. Є в нім і фосфор - один з найважливіших елементів для одержання високих врожаїв, а ткож маса мікроелементів - магнй, сірка, залізо, натрій, бор, марганець, які теж дуже добрі рислинам.
Особливо чутливі на попіл буряк, морква й картопля - основні городні культури.
Відомо, що кислі грунти треба вапнувати. Вапно в якійсь мірі може замінити попіл, помітно пожвавивши при цьому діяльність грунтових мікроорганізмів, зокрема бактерій, що збагачують землю азотом.
Давно і успішно використовують попіл і як засіб боротьби зі шкідниками й хвороб садово-городніх культур.
Збирайте його про запас, але зберігайте під дахом і кришкою - під відкритим небом попіл втрачає свою силу.