У цих «ультрафіолетових» солодощах зберігається до 80 відсотків літніх вітамінів.
Звідки ранньою навесні узяти вітаміни і мікроелементи для зміцнення імунітету? На початку березня завжди спостерігається їх дефіцит, через що організм слабшає. А допускати цього не можна. Інфекції не дрімають, навколо лютує грип та інша зараза. Не допустити "пробою" можна за допомогою родзинок. Він буквально консервують в собі літні вітаміни (зберігаються на 70-80%) і мікроелементи (зберігаються на 100%), на які багатий виноград.
Ізюм буде корисний тим, хто:
* Хоче зміцнити імунітет. У родзинках містяться речовини-антиоксиданти, зокрема олеаноловая кислота. Завдяки їй клітини не руйнуються під дією вільних радикалів, які нас безперервно атакують, а значить, стає міцнішим весь організм; * Дратівливий, страждає безсонням, часто скаржиться на поганий настрій. Завдяки вітамінів В1, В2 і В5, які зберігаються в родзинках, і мікроелементу магнію налагоджується робота нервової системи, людина заспокоюється, у нього поліпшується сон; * Страждає остеохондрозом, остеопорозом. У зморщених ягодах міститься рідкісний мікроелемент бір, без якого неможливе нормальне засвоєння кальцію - основного будівельного елементу кісток; * Хворий на анемію. Ізюм - один з кращих джерел заліза - мікроелемента, який входить до складу гемоглобіну - головного компоненту червоних кров'яних тілець.
Протипоказання
Не рекомендується вживати родзинки при ожирінні, гострої серцевої недостатності, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки в стадії загострення, цукровому діабеті. Народні рецепти
1. Напій з вівса і родзинок. Корисний усім, у кого ослаблене здоров'я. Для його приготування візьміть півсклянки родзинок і 1,5 склянки вівса. Переберія і промийте їх, залийте 1,5 л холодної води, доведіть суміш до кипіння і наполягайте під кришкою 3-4 години при температурі, близької до кипіння. Відвар процідити, подавайте теплим, додавши в нього перед вживанням 1 ст. л. меду і сік половини лимона. Курс - 10 днів. 2. Відвар родзинок з цибулевим соком. Застосовується в народній медицині як засіб при кашлі, охриплості. Для його приготування залийте 100 г родзинок склянкою окропу і настояти 10 хвилин, після чого відіжміть, процідіть і змішайте зі столовою ложкою цибулевого соку. Пийте по 1 / 2 склянки 3 рази на день до тих пір, поки кашель не зменшиться.
 
|