Ріпчаста цибуля - добре знайома всім, але не всі знають про цілющі властивості цієї рослини. У ріпчастій цибулі міститься 8-14% цукрів, серед яких такі, що легко засвоюються організмомо людини, - фруктоза, сахароза, мальтоза, полісахаріні, інсулін. Багато вона і на вітаміни C, B1, B2, B6, E, PP, пантетову кислоту, мінеральні солі, каротин, фітонциди. Крім того у цибулинах та зеленому листі є ефірна олія, яка надає їм специфічного запаху та гострого саму, сполуки сірки, йод, органічні кислоти, особливо - яблучна та лимонна. Останні дослідження фармакологічних властовистей цибуи свідчать про те, що спиртова настоянка з неї стимулююче впливає на серцеву діяльність, гладку мускулатура та секреторну функцію залоз травного тракту. Встановлено також, що фітоциди цибулі згібно діють на дизентерійну, туберкульозну паличку, стрептококи та інші небезпечні мікроорганізми.
 
|