Йогурт - дуже корисний кисломолочний продукт, його люблять дорослі і діти., Протипоказань до застовування цей продукт не має, а іноді його використовують як лікарський та косметичний засіб.
Щоб одержати літр йогурту, потрібно скип'ятити один літр молока й, остудувши його приблизно до 40 градусів, додати дві столові ложки йогуртової закваски або натральний йогурт. Загорніть каструлю у шось тепле (наприклад, коц) і залишіть на 12 годин. Краще це робити увечері, а вранці просто додати цукру і ретельно перемішати. Або поставте у духовку на 4-5 годин, потім остудіть бнз різких перепадів температури. Для перемішування краще скористатися міксером. Після цього поставте масу у холодильник і довечора йогурт готовий до вживання. Закваска. Можна використати спеціальні закваски, такі як Нарине, Ацидолфілін, Йогурт і багато інших. ЇХ продають сухими, наприклад а аптеці. Однієї порції закваски вистачає на 1 літр молока. Головне - порошок потрібно добре розвести й час виготовлення йогурту (або іншого кисломолочного продутку) збільшити. Якщо вам не вдалося відщукати закваску - не розчаровуйтесь, купіть баночку натурального йогурту, в якому якнайменше добавок і якнайбільше бактерій. Молоко. Молоко слід брати стерилізоване. Сире молоко з ринку, коров'яче або козяче, обов'зково потрібно кип'ятити. Час готування. Залежть від того, який йогурт ви хочете одержати: густий, жирний чи питний легкий. Залежить від молока: чим жирність більша, тим і йогур густіший. А також від обраної закваски: якщо суха, час готування може бути до 15 годин. А якщо магазинний йогурт - то від 7 до 10 годин. Маленький секрет. Для того, щоб наступного разу не витрачатися на закваску, відлийте в маленьку баночку невелику кількість продукту, що вийшов перед додаванням цукру. При наступному готуванні йогурту використайте цю субстанцію замість закваски. Майте на увазі, що закваску більше тижня зберігати не можна. Застосування. Сам по собі приготовлений натуральний йогурт - кислий, на смак дуже схожий на сметану. Можна покласти в кожну баночку по ложці сиропу, наприклад, шипшини. Можна покласти йогурті замість сметани в борщ, і в овочевий чи фруктовий салат. Це десерт, якщо додати чайну ложечку варення, меду, горіхів, висівок, ягід, фруктів. Тушкують у йогурті м'ясо, роблять йогуртове желе.