Кілька порад господиням щодо приготування яєць: варених, жарених ... :
Під час варіння яйце не лопне, якщо тупи кінець проколоти голкою
Надтріснуте яйце треба покласти в друшляк і трохи потримати над парою. Білок затвердіє і яйце можна доварювати у воді.
Чйце круте варять 8-10 хв, некруте - 4-5 або 2,5-3 хв. Тривалість варіння засікають з моменту закипання води.
Шоб яйце не тріснуло при варінні, воду соялть або на дно посуду, в яко мц варять, кладуть малц тарілку.
Щоб зварити дієтичне яйце, воду доводять до кипіння, знімають з вогню, кладуть яйце і щільно закривають посуд.
Для того, щоб варене яйце добре очищалося, його після варіння опусають у холодну воду.
Яйце, яке лопнуло найкраще чистити під стуменем води.
Чищені варені яйця краще зберігати у солоній воді у прохолодному місці.
Яйце, зварене на круто, їдять неіржавіючою ложкою. Срібна ложечка почорніє.
Гусячі та качачі яйця часто містять шкідливі організми, тому їх потрібно варити не менше як 10 хв.
Щоб відрізнити варене яйце від сирого, слід надати йому обертового руху на рівній поверхні (стіл, дошка). Варене яйце обертається довго, а сире - відразу зупиняється.
Для збивання яйць слді користуватися фарфоровим, фаянсовим посудом або емальованим без ушкоджень. Перед збивання білок слід охолодити (білок старих яєць погано збивається).
Коли білки погано збиваються, слід додати кілька крапель лимонної кислоти або дрібку солі, щоб поліпшити структуру піни і запобігти зсіданню збитих білків. Під кінець збивання додаюь цукрову пудру.
Жовтки яєць довше збережуться, якщо їх покласти у холодну воду.
Яєшню смажать на малому вогню. Чисту сковороду перед смаження добре нагрівають і протирають (не миють!) водою.
Омлет буде ніжним, якщо в нього додати невелику кількість молока або води (на 4 яйця 4 ложки рідини), а потім цю суміш вилити в розігрітий жир і підсмажити. Жиру треба класти небагато, тому що сам жовток містить жир.