До вирощування помідорів треба віднестися відповідально,
тому що від цього залежить якість і розмір урожаю. Перше, що треба
зробити, це підготувати грунт з осені. Ділянка під посадку потрібно
звільнити від залишків рослин і внести органічні добрива. При цьому
треба враховувати, як помідори реагують на внесення добрив. Фосфорні і
калійні добрива прискорюють дозрівання плодів, а надлишок азоту затягує
дозрівання.
Далі готують насіння. Їх сортують шляхом занурення в
5% розчин куховарської солі. Через хвилин десять частина насіння
спливе; їх треба буде злити разом з водою. Ті, що осіли на дні,
промивають чистою водою кімнатної температури. Це насіння протягом
десяти днів витримує при змінних температурах для загартування: вдень -
при 18-20 градусах в приміщенні, вночі - при 2-3 градусах в
холодильнику.
Розсаду помідорів висаджують через 50-60 днів після
посіву. На ній має бути 5-7 розвинених листків і бутони на першій
квітковій кисті. У центральних областях висадку починають в останній
тиждень квітня. За наявності тимчасових плівкових парників висаджувати
можна на 5-7 днів раніше. Найбільш оптимальним часом для посіву розсади в
грунт буде 10-15 квітня, в цей час температура грунту на глибині
закладення насіння піднімається вище +10°.
Висаджують помідори рядовим способом під шнур. На
кожному квадратному метрі розміщують 4-6 рослин, причому на
високородючих грунтах густіше, ніж на менш родючих. Площа посадки для
куща 60х50 см для високорослих сортів, 60х35 - для низькорослих. Розсаду
краще всього висаджувати увечері або в похмурі дні. У такому разі
рослини надалі можуть обходитися без частих поливів, оскільки глибоке
стержневе коріння, що утворюється, дістає воду з нижніх шарів грунту.
При частих поливах утворюється мочкувата коренева система, і в період
посухи рослини більше страждають, якщо немає можливості здійснювати
своєчасний постійний полив.
Помідори потребують постійного відходу після
посадки. Через пару днів після посадки ділянку з помідорами розпушують,
рослини злегка підгортають. Надалі 2-3 рази за сезон рослини
підв'язують, підгортають і проводять прополку бур'янів. У міру деякого
підсушування грунти проводять зрошування, змочуючи грунт на глибину
орного шару. Поливи краще робити рідше, але рясніше, особливо в
посушливі роки. В період початку формування плодів робиться підгодівля:
першу - у кінці травня, на початку утворення зав'язей на першій
квітковій кисті, другу - в червні, при масовому наливанні плодів і третю
- при дозріванні плодів. Особливо важливо у вирощуванні помідорів для
вирощування хорошого урожаю - ретельна боротьба з хворобами і
шкідниками.
Збір помідорів ранніх сортів починають в середині
червня, а на початку липня проводять вже масові збори урожаїв. До цього
часу починають вже дозрівати помідори середньостиглих сортів. Плоди
рослин, висіяних насінням в грунт, починають дозрівати в другій половині
- кінці липня. При догляді за цими посівами важливо виробляти
проріджування рослин, залишаючи до кінця відстані 20-25 см один від
одного. Найкращі смакові якості мають плоди помідорів, прибрані у кінці
повної зрілості. Для приготування томатного соку, пасти, консервації
прибирання виробляють при повній зрілості плодів. Остаточний збір урожаю
треба виробити до початку першого заморозку, оскільки вже при
температурі 1° плоди ушкоджуються. Для того, щоб продовжити термін
споживання свіжих помідорів, плоди перебирають по мірі зрілості (бліді,
бурі, рожеві) і розкладають в прохолодному приміщенні в ящики з
солом'яною підстилкою завтовшки в один шар.
 
|