Для отримання раннього урожаю томатів в грунт висаджують розсаду у віці 60-70 днів. У грунт розсаду висаджують після 5 червня, коли мину загроза заморозку. Розсаду садять дрібно, лежачи, засипаючи стебло землею майже до першої кисті. Сильнорослі є сорти (гігант), що гілкуються, вирощують в одинабо два стебла. Для цього їх прищипують, регулрно пасинкують і під'язують до кілків або інших підпор. Перший раз рослини пасункують при висадці розсади в грунт - видаляють всі пагони що виросли в пазухах листя. Потім пасункування повторюють через кожні 15-20 днів. При культурі в одне стебло всі бічні пагони видаляють, на стеблі залишають 3 квіткові кисті. При довстебовій культурі крім основного стебла, залишають ще один пасинок, розташований нижче першої кисті. Займаючи вигідне положення, він швидко зростає і незабаром доганяє основне стебло. На двостеблому куші залишають 4-5 кистей. В кінці липня прищипують верхівки пагонів, припиняючи цим зростання рослин, в результаті всі поживні речовини прямують у формуваня плодів. Штамбові низькорослі сорти можна не пасинкувати, а зробити одне прищипування в кінці липня і видалити всі мооді бутони. Для прискорення формуваня плодів незадовго до настання заморозків практикують часткове підрізання коріння кущів, "вивертання" плодів до сонця, крізний подовжній розріз стебла (у розріз вставляють дерев'яну тріску завстовшки 0,5 см і шириною 2см). Безпосередньо перед заморозком кущі викопують із землі і разом із великими зеленими плодами підвішують в приміщенні на мотузці або цвяхах. Так вони краще достигають. Для отримання ранього і високого урожаю перцю і баклажанів, краще вьсого використовувати 65-60-денну розсаду, вирощену в горщиках або стаканчиках. У відкртий грунт розсаду треба висаджувати у середині червня.