Зазвичай живці винограду висаджують на длянку у квітні. Скоротити час вегетації допоможе кімнатне пророщування репродуктивного матеріалу. Розпочинаються така робота вже першої декади березня.
Насамперед витягнуті із погребу прутики обгорніть вологою тканиною і 1-2 доби прогрійте при кімнатній температурі. Потім їх слід розітнути на частинки по 25-35 см. Нижній зріз виконують горизонатльно (під першитм вічком), а верхній - косо (на 2 см вище третоьї бруньки).
Ці шматочки лози упродовж двох діб вимочуйте у дощівці чи сніговиці (+15-20 градусів) й обробляйте стимулятором просту (гетероауксин, корвенін). Хороший ефект буде і від застосування медового розчину (чайну ложку меду на 3л води).
Відтак оброблені гілочки встромляють у стаканчики , наповненні грунтосумішшю з однакових частин чорнозему, перегною та крупнозернистого піску. Над поверхнею має виглядати лише одне вічко.
Поставте тару на освітлене підвіконня. Оптимальна температура +25-30. Догляд передбачає поливи та регулярне обприскування пульверизатором. Тоді через 25-30 днів з'являться корінці.
Використовують і "мокрий" метод пророщування. Підготовлені живці варто помістити у півлітрову банку, дно якої вкрито 2-3 сантиметровим гаром прокип'яченої води. Щоб прутики не ковзали, знизу настеліть тонкий шар вати чи туалетного паперу.
На ємкість рекомендується натягнути цупкий поліетиленовий пакет. Таким чином отримаєте мінітепличку із вологим мікрокліматом.
Завдяки теплу та світлу невдовзі відбудеться проростання. Тоді гілочки обережно перенесіть у наповенний землею посуд.
Другої декади травня, коли мине загроза заморозків, репродуктивний матеріал висаджують на постійне місце. Якісні екземпляри повинні бути заввишки 20-30 см, із 4-6 яскраво-зеленими листочками.
При належному догляді до осені сформуються невеликі кущики. Наступного року вже отримаєте перший урожай.