Вівторок, 23.04.2024, 23:07
Корисна порада
Меню сайту
Категорії розділу
Садівництво [44]
робота в саду
Город [26]
робота на городі та грядці
Господині [19]
поради для домашніх господинь
Природні ліки [26]
цілющі рослини, корисні рослини, народна медицина
Домашнє господарство [26]
поради господарям
Здоров'я [42]
корисні поради щодо нашого здоров'я, самопочутя, правильне харчування
Добавки [2]
шкідливі добавки Е
Різні [21]
різноманітні статті
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 408
Статистика



Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Логін:
Пароль:
Головна » Статті » Садівництво

Перевірте якість бульб перед садінням
Бордо́ська рідина́ (фр. Bouillie bordelaise) — рідкий отрутохімікат блакитного кольору. Діюча речовина бордоської рідини – це основна сірчанокисла сіль міді, яка при наявності вологи руйнується з виділенням іонів міді. Бордоську рідину, та відповідно, і сіль отримують при взаємодії мідного купоросу з гашеним вапном у водному лужному середовищі. Обидва компоненти (купорос та вапно) беруть в однакових кількостях:
4 CuSO4 + 3 Ca(OH)2 CuSO4*3Cu(OH)2+3CaSO4
Готують бордоську рідину безпосередньо перед застосуванням, дотримуючись наступних вимог:
1. концентрацію бордоської рідини розраховують за кількістю мідного купоросу, що пішла на приготування;
2. не розводять водою бордоську рідину до меншої концентрації, оскільки відбувається розшарування суспензії;
3. розчин мідного купоросу готують лише в неметалічних ємностях, ½ частини води від загального об’єму бордоської рідини;
4. змішувати приготовлені розчини необхідно поступово, порціями вливаючи мідний купорос у вапнякове молоко при постійному перемішуванні.
Якість бордоської рідини характеризується стабільністю суспензії, реакцією її середовища, здатністю прилипати та втримуватися на поверхні рослин.
Стабільність суспензії (в %) визначається співвідношенням кількості міді, що міститься в рівних об’ємах бордоської рідини після виготування та через 30 хвилин після відстоювання. При цьому вміст міді в пробах бордоської рідини після її розкладення розчином соляної кислоти встановлюють йодометричним методом, який базується на високій окислювально – відновний здатності іонів йоду.

Прилипання та втримування бордоської рідини (в мг на 1 см2 обробленої площі) визначають шляхом зважування таких предметів, як пластини, скельця та листя, до та після обробки.

Загальновживана концентрація бордоської рідини — 1%-на, для рослин з молодими листочками — 0,5%-на. При обприскуванні плодових дерев до розпускання бруньок використовують 3—4%-ну бордоської рідини на 1 га витрачають від 5 до 15 кг мідного купоросу і стільки ж вапна. Щоб запобігти опікам листя, вапно слід додавати в розчин до утворення слаболужної реакції. Для одночасної боротьби з шкідниками до бордоської рідини можна додавати паризьку зелень, арсенат кальцію, анабазин-сульфат або нікотин-сульфат.

 









Категорія: Садівництво | Додав: admin (23.03.2010)
Переглядів: 1336 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0




Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Пошук

Друзі сайту
  Афоризми, смс, прикмети

Найкращі аватари

Найкращі Українські смс


Copyright MyCorp © 2024

Зробити безкоштовний сайт з uCoz