Захворювання ягід на цю хворобу нерідко спостерігається на
виноградниках, але масового характеру воно набирає на невеликих
ділянках. Градобій, сонячні опіки, ураження ягід мільдью й іншими
хворобами полегшують проникання збудника білої гнилі — грибка
Коніотірій у тканини ягід і гребенів. Зараження починається з гребеня
або плодоніжки і потім переходить на ягоди. На відміну від чорної гнилі
при цій хворобі уражуються не окремі ягоди, а одразу все гроно або ж
більша частина ягід на ньому. Уражені ягоди стають в'ялими,
забарвлюються у червонобілий колір, зморщуються і зсихаються. При
високій відносній вологості повітря на уражених ягодах можна
спостерігати плодоношення грибка у вигляді бруднобілих крапок. Особливо
сильно уражуються сорти: Рислінг рейнський, Аліготе, Плавай, Алімшак,
Зейбель № 1. Менш схильні до хвороби сорти Порту-гізер,
Каберне-Совіньйон. Відносно стійкий сорт Шасла біла. Значної
шкоди це захворювання завдає маточникам підщепних лоз, спричиняючи
утворення на лозі кільцеподібних плям, покритих білястими пікнідами —
плодоношенням гриба. Плями оточені чорним блискучим обідком; на
уражених місцях кора звичайно розщеплюється і внаслідок перегородження
низхідної течії вище від ураженого місця утворюються напливи продуктів
асиміляції.
Як ягоди, так і лоза звичайно уражуються Цією хворобою в липні при
високій температурі і підвищеній відносній вологості повітря.
Сприятливі умови розвитку хвороби створюються в місцях, де лоза лежить
на землі і особливо де її перев'язують у рядах. У цих місцях в
результаті скупченості зелених пагонів та листя навіть у суху погоду
створюється висока відносна вологість повітря.
Заходи боротьби. Знищення хворих грон і лози,
обробка ґрунту в рядах та міжряддях, провітрювання грон підв'язуванням
їх до шпалер та тичин, своєчасна боротьба проти мільдью. Якщо випав
град, треба, запобігаючи захворюванню, негайно провести обприскування
4-процентною бордоською рідиною. Таке ж оприскування провадять, коли буде виявлено помітне ураження ягід білою гниллю.
Маточники підщепних лоз слід культивувати на підпорах; при
культивуванні врозстил не можна допускати скупченого зв'язування
зелених пагонів.
 
|