Ця хвороба уражує ягоди задовго до їх достигання. На зелених ягодах
утворюються маленькі вдавлені плямочки буруватого кольору. Поступово
вони збільшуються, забарвлюючись у синій або фіолетовий колір, і кінець
кінцем поширюються по всій ягоді. Уражені ягоди м'якшають, зсихаються І
чорніють. Ураження переходить на плодоніжку і сусідні ягоди. Засохлі
ягоди опадають разом з плодоніжками. У жарку й вогку погоду хвороба
поширюється, спричиняючи масове гниття врожаю. На уражених ягодах
виникають спочатку бруднобілі, потім чорніючі горбики — плодоношення
грибка Гінгнардія, який спричиняє чорну гниль. Ягоди стають шершавими
на зразок шагрені. При сухій погоді розвиток хвороби затримується,
ураження на ягодах залишається у вигляді окремих плям і далі не
поширюється. Решта ягід може розвиватись і нормально достигнути.
На листі і зелених пагонах грибок спричиняє утворення яснокоричневих плям, оточених темною каймою.
Заходи боротьби. Боротьба з цією хворобою полягає в
знищенні зимуючого грибка та в обприскуванні виноградників бордоською
рідиною. На європейських сортах винограду обприскування проти мільдью е
одночасно і заходом проти чорної гнилі. У разі виникнення хвороби
на гібридах прямих утворювачах та ізабельних сортах, які не
обробляються проти мільдью, треба також застосовувати обприскування
1-процентною бордоською "рідиною до цвітіння, після цвітіння і через 2
тижні після другого обприскування.
З гібридів прямих утворювачів чорною гниллю особливо уражується сорт Зейбель № 1.
Ураження ягід винограду: І — білою гниллю; 3 — сірою гниллю; 3 — мільдью.
 
|