Під час обрізування деревам завдяється чимало ран, в які можуть потрапити інфекція, спори різноманітних грибків тощо. Аби такого не сталося, місце ушкодження слід ретельно дизинфікувати. Найкращим засобом для цього є садови вар, який, до речі, можна приготувати самотужки. Найпоширеніші компоненти - каніфоль, віск, жир. Каніфоль надає речовині липкості, віск - стійкості до атмосферних впливів та запобігає стіканню вару, а жир розріджує замазку та запобігає її розтріскування. Садовий вар буває теплорідким та холодноріким. Перший твердіший, він розм'якшується під впливом тепла руки. Холоднорідкий вар пластичиний пи низьких температурах. Для по'якшення в нього додають спирт. Промисловість виготовляє садові замазки з використанням різних замінників вищезгаданих компонентів, а також із добавками стимулювальних речовин. Теплорідкий вар:
- Каніфоль - 1 частина (за вагою), віск - 2 частини, жир несолоний (найкраще баранячий) - 1 частина.
В коремих банках розтопляють на вогні каніфоль та віск. Потім змішують їх, додають жир і цівкою зливають у холодну воду. Застиглий вар слід вийняти із води та скачати у грудку. Замість каніфолі та воску можна використовувати смолу. Як наповнявач додають суху окру чи золу. - Каніфоль - 1,5 частини, олія - 2 частини, скипидар - 1 частина (вливати в остиглу суміш подалі від вогню).
- Каніфоль - 2 частини, віск - 2 частини, віск - 2 частини, олія - 1 частина
Холоднорідкий вар: Каніфоль - 10 частин, скипидар - 5 частин, топлене сало - 1 частина, спирт-денатурат - 2 частини, охра або зола - 1 частина. Непоганим засобом зароблення рани буде і глиняна замазка. Для її приготування потрібно 2 частини глини, 1 частина гною із додавання дрібної соломи чи сіна. Ці речовини розводять водою до густого стану. Отримана "мастика" довго зберігається і не заваджає росту гілок у товщину.
 
|