Однією з культур, яка добре піддається вигонці, є щавель. При вмілому догляді вітамінну культуру можна отримувати протягом усього зимово-весняного періоду.
Для цього восени заготовляють кореневища. Багато городників припускаються помилки, вибираяючи рослини з гарним рівним листям, яке зазвичай буває у перший рік посіву. Проте у такому матеріалі замало крохмалю, тому годі сподіватися на гарний урожай. Найкраще підходить для вигонки непоказний ззовні щавель другого-третього років вегетації. Його викопують обережно, намагаючись не зачепити бруньок та зберігають у підвалі при температурі 0...+10 градусів. Вирощування зелені починаються вже з грудня. Попередньо видаліть усі пошкодженіта вражені корені, а довгі вкоротіть до 10 см (таким чином їх буде зручніше поміщати в ящики). Є кілька методів садіння. Доволі поширений - мостовий, при якому кореневища ставлять похило, впритул один до одного. Можна робити це і рядами, відстань між якими 7-8 см. Відтак щавел засипають вологим грунтом, залишаючи відкритими лише верхівкові бруньки. Важливу роль відіграє дотримання теплового режиму. До утворення листків температуру утримують на рівні +8-10 градусів, а потім +16-18. Також не забудьте про періодичне поливання.Через 25-30 діб одержують першу продукцію. Зелень треба зрізувати обережно, не пошкоджуючи верхівкових бруньок. А щоб мати наступний урожай, підживлюють азотними та калійними добривами (на 10л води - 30г аміачної селітри та 10г хлористого калію). Через 15-20 діб щавель знову підросте. Таким чином за час вигонки його вдається збирати 4-5 разів. Висаджувати можна у кілька термінів (наприклад, з інтрвалом 12-14 діб). Таким чином втаміни будуть до весни.
 
|