Вітаміни на зиму: як краще - Домашнє господарство - Корисні поради, замітки, рецепти
Неділя, 11.12.2016, 03:12
Корисна порада
Меню сайту
Категорії розділу
Садівництво [44]
робота в саду
Город [26]
робота на городі та грядці
Господині [19]
поради для домашніх господинь
Природні ліки [26]
цілющі рослини, корисні рослини, народна медицина
Домашнє господарство [26]
поради господарям
Здоров'я [42]
корисні поради щодо нашого здоров'я, самопочутя, правильне харчування
Добавки [2]
шкідливі добавки Е
Різні [21]
різноманітні статті
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 405
Статистика



Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Логін:
Пароль:
Головна » Статті » Домашнє господарство

Вітаміни на зиму: як краще
вітаміниЄ чимало способів зберігання літніх вітамінів на зиму. Ось 3 найпоширеніших із них.

Заморожування

- Саме заморожування дозволяє зберігати у фрутках і овочах запас вітімінів - до 90%, не кажучи вже про мікроелемнти - вони зберігються на всі 100%. Але при розморожуванні частина із них йде у сік: чим більше його, тим менше користі залишається у м'якоті. Заморожувння зберігає вітаміни довше за всі інші способи.
- При заморожуванні у продуктах можуть зберігатьися бактерії. Якщо продукт лежатиме після розморожуваня день у теплому місці, він може спричинити отруєння. Крім того, розморожені продукти не підлягють повторному замороженню й дуже швидко псуються. Так що з'їдати їх треба відразу ж.
- Перед змороженням пробланшуйте (облийте окропом або гарячою водою) овочі й фрукти, потім охолоджуйте декілька годин. Тепер можна заморожувати - запакуйте овочі й фрутки у спеціальні форми й спокійно ставте у морозильну камеру. Коли у формочках сформувалися "цеглинки" із плодів, можете виймати і пакувати у окремі пакети. Так легше виймати їх із морозильника, а плоди збережуть вологу.

Перетирання із цукром

- Дехто вважає, що перетерні із цукром ягоди на 100% збергіють вітаміни. Це зовсім не так. Внаслідок перетирання руйнується близько 30% всього вітамінного запасу. Велика кількість цукру виступає як потіжний концервант. Для того, щоб перетерті свіжі ягоди не псувалися, кількість цукру має бути не менше 60%. Так що, зберігаючи вітаміни ми одержуємо надто солодкий продукт, пепревантажений глюкозою та калоріями. Правда, цукор окисляє вітаміни, через що згодом їх кількість зменшується. Солодкі шматочки літа найкраще з'їсти на зиму.
- Перетерті свіжі ягоди швидко псуються при кімнатній температурі, так що їх слід збергіати лише при мінусовій.
 - Перетріть ягоди у кухонному комбайні (або м'ясорубці), пересипаючи їх цукром (близько 100 г на 200 г ягід), розкладіть у банки і закрийте капроновими кришками. Порівняно із іншими способами це найменш солодкий рецепт, але й зберігати його слід не більше 3-4 місяці, на відміну від дуже солодкого варення, де концентркація цукру дозволяє зберігати продукт роками.

Пастеризація й варіння

- Після термічної обробки в продуктах залишається не більше 50% біологічної цінності фруктів та овочів. До того ж цукор продовжує окисляти вітаміни, і їх кількість згодом зменшуватиметься. А тому овочеві закуски, варення джеми й повидло - все це складене в банки фруктово-овочеве багатство і радує око, але користі для здоров'я приносить мало. Єдине, що залишається у цих продуктах, - мінеральні солі й рослинні волокна.  На цьому переваги домашніх консервів вичерпуються. Втім, розмір збитку прямо пов'язаний іх тривалістю термічної обробки і висотою температури. Тобто чим вищі градуси й довший час пастеризації, тим більше корисних речовин із них вивітрюється.

Сушіння

- Якщо сушити на папері під сонечком  - то більшість вітамінів "вивітрюється". Залишиться жалюгідних 20%. Якщо влаштувати примусове сушіння, то вітіманів можна зберегти у кілька разів більше. Для цього потрібно покласти сировину у суху картонну коробку (картонну, бо цей матеріал вбиває вологу), зверху ввімкнути лампу й вентилятор. Температура в коробці має бути 40-50 градусів С. Правда, мікроелементи (калій, залізо, магній, кальцій  і фосфор) зберігаютьс майже повністю в кожному разі. Залишаються недоторканими й харчові волокна, що нормалізують діяльність шлунково-кишкового тракту.
- На поверхні висушених продуктів можуть залишитися мікроби, тому перед вживання їх треба ретельно висушити.

 









Категорія: Домашнє господарство | Додав: admin (02.09.2010)
Переглядів: 1412 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0




Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Пошук

Друзі сайту
  Афоризми, смс, прикмети

Найкращі аватари

Найкращі Українські смс


Copyright MyCorp © 2016

Зробити безкоштовний сайт з uCoz