Ранній урожай огірків можна отримати за допомогою розсади. Її вирощують у торфоперегнійних горщиках розміром 10х10 см. Ці місткості слід наповнити такої сумішшю: 2 частини торфу, 2 частини перегною, 1 частину тирси. Також на кожне відро додають по чайній ложці сечовини, суперфосфату., сульфату калію та 1 склянку деревного попелу. Оптимальні терміни для висівання: у південному степу - 1-5 квітня, центральному степу та на Закарпатті - 5-6 квітня, у лісостепу - 10-20 квітня, На Поліссі та Прикарпатті - 20-25 квітня. Перед сівбою насіння огріків пророщують у пропареній тирсі, на фільтрувальному папері або вологій мішковині за температури +28-28 градусів. У кожен горщик додають (пікірують) по 1-2 пророслі зернятка, засипаючи на 1-1,5 грунтосумішш, та поливають теплою водою (+20-25 градусів). Засіяний посуд слід накрити поліетиленовою плівкою та покласти у приміщення з температурою +27-28. Після появи сходів плівку знімають, а температуру впродовж 4-5 діб знижують: удень до _15-18, вночі - +12-14. Через 4-5 днів тепловий режим знову слід підвищити: у сонячні дні до +18-25, у хмарні - +16-18. У фазі розкритих сім'ядолей рослини проривають. Паростки, в яких сім'ядолі розміщені під кутом 30-45 градусів, варто вибракувати, оскільки вони менш продуктивні. За час плекання розсади огірків її за потреби 1-2 підживлюють. Для цього на 1 літр води дайте по 1 г аміачної селітри і сульфату калію та 3 г суперфосфату. Після кожного підживлення рослини поливають теплою водою, аби змити залишки добрив із листків. Через 20-30 днів після появи сходів розсада готова до висаджування у відкритий грунт. Роблять це тоді, коли остаточно мине загроза заморозків (на початку травня). Перед "переселюванням" на город рослини слід загартовувати, знижуючи темперутуру повітря до +10-12 градусів.
 
|