На початку осені достигає виноград. Грона для зберігання найкраще знімати за 5-6 днів до фізіологічної зрілості (тоді припиняється нагромадження цукру та знижується кислотність). Збирайте лише погожого дня, при відсутності роси, адже мокрі ягоди швидко вражаються гнилями. Також не варто братися за цю справу у полуденну спеку, коли через шкірочку посилено випаровується волога. Плоди потребують обережного поводження. Зокрема, не пошкоджуйте восковий наліт. Тому зривання варто проводити у бавовняних рукавичках. Ніжку перерізують секатором чи ножицями, уникаючи різкого струшування чи дотику до ягід. І лише великі грона підтримуйте долонею знизу. Заготовлену продукцію не залишайте на сонці, забирайте її під навіс. Водночас вибраковуйте гнилі плоди, які можуть бути джерелом хвороб. Зберігають виноград укладеним одним шаром у дерев'яні ящики. Згадану тару заносять до сухого, провітрюваного приміщення з температурою +2-+8 градусів та відносною вологістю 70-80%.
Секрети зберігання винограду: Щоб до весни виноград залишався свіжим і смачним, можна його обробити. Опустити виноград на 15 хв у теплу (35 градусів) воду, потім рівно на 5 секунд занурити у окріп, тоді відразу ж у холодну воду. Охолоджений виноград викласти на чисте полотно і просушити. Після цього виноград засипати тирсою й поставити в сухе прохолодне місце.