Середа, 21.11.2018, 17:49
Корисна порада
Меню сайту
Категорії розділу
Садівництво [44]
робота в саду
Город [26]
робота на городі та грядці
Господині [19]
поради для домашніх господинь
Природні ліки [26]
цілющі рослини, корисні рослини, народна медицина
Домашнє господарство [26]
поради господарям
Здоров'я [42]
корисні поради щодо нашого здоров'я, самопочутя, правильне харчування
Добавки [2]
шкідливі добавки Е
Різні [21]
різноманітні статті
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 405
Статистика



Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Логін:
Пароль:
Головна » Статті

Всього матеріалів в каталозі: 206
Показано матеріалів: 21-30
Сторінки: « 1 2 3 4 5 ... 20 21 »

виноград На  початку осені достигає виноград. Грона для зберігання найкраще знімати за 5-6 днів до фізіологічної зрілості (тоді припиняється нагромадження цукру та знижується кислотність).
Збирайте лише погожого дня, при відсутності роси, адже мокрі ягоди швидко вражаються гнилями. Також не варто братися за цю справу у полуденну спеку, коли через шкірочку посилено випаровується волога.
Плоди потребують обережного поводження. Зокрема, не пошкоджуйте восковий наліт. Тому зривання варто проводити у бавовняних рукавичках.
Ніжку перерізують секатором чи ножицями, уникаючи різкого струшування чи дотику до ягід. І лише великі грона підтримуйте долонею знизу.
Заготовлену продукцію не залишайте на сонці, забирайте її під навіс. Водночас вибраковуйте гнилі плоди, які можуть бути джерелом хвороб.
Зберігають виноград укладеним одним шаром у дерев'яні ящики. Згадану тару заносять до сухого, провітрюваного приміщення з температурою +2-+8 градусів та відносною вологістю 70-80%.
Садівництво | Переглядів: 1134 | Додав: admin | Дата: 21.09.2011 | Коментарі (1)

Харчові добавки - речовини, які в нормальних умовах не використовуються як їжа або як типові харчові інгредієнти (незалежно від їх поживної цінності),і які в технологічних цілях додаються в продукти харчування в процесі виробництва, упаковки,транспортування або зберігання для додання їм бажаних властивостей,наприклад, визначеного аромату (ароматизатори), кольори (барвники), тривалості зберігання (консерванти), смаку, консистенції і т.п.

Міжнародні стандарти на харчові добавки та домішки визначаються Об'єднаним комітетом експертів Міжнародної сільськогосподарської організації (JECFA) і Кодексом Аліментаріус (Codex Alimentarius), прийнятому Міжнародною комісією ФАО/ ВООЗ і обов'язковим до виконання країнами членами СОТ. Особливістю Кодексу Аліментаріус є те, що він не враховує токсикологічні особливості харчових добавок.
Добавки | Переглядів: 3906 | Додав: admin | Дата: 22.08.2011 | Коментарі (0)

Вирощування садивного матеріалу
Смородина і порічка належать до культур з високою регенераційною здатністю кореневої системи і в умовах промислового розсадника успішно розмножуються здерев'янілими живцями. Використовують здерев'янілі однорічні пагони товщиною 6-10 мм, які заготовляють на чистосортних суперелітних чи елітних маточниках.

Живцеві маточники смородини і порічки закладають восени, не пізніше, ніж за 20 днів до настання сталих холодів у ретельно підготовлений і удобрений ґрунт (див. закладання маточника малини) за схемою 1,5-2х0,3-0,5м. Використовують їх впродовж 5-6 років.

Заготівлю живців проводять, починаючи з наступного року, безпосередньо перед садінням їх у шкілку. Оптимальним строком живцювання в зоні Полісся для смородини є перша половина вересня, для порічки - ІІІ декада серпня-І декада вересня.

Пагони відокремлюють, залишаючи на маточних кущах пеньки довжиною 2-3 см (для забезпечення приросту наступного року), звільняють від листя, розрізають на окремі живці довжиною 18-20 см, зв'язують у пучки по 50 шт, етикетують і зберігають у холодильнику або підвалі до моменту висаджування у шкілку, не допускаючи підсихання живців.

Місце під шкілку ретельно готують, вносять 80-100 т/га перегною та P90-120 K90-120. Висаджують живці рядковим із шириною міжрядь 60-90 см, або стрічковим способом із відстанню між стрічками 80-90, між рядками у стрічці 20 см та між живцями у рядку 5-8 см. Садіння проводять вручну у попередньо нарізані щілини, вертикально, слідкуючи за тим, щоб верхня брунька була на рівні ґрунту. Відразу після садіння ґрунт довкола живців ущільнюють і поливають із розрахунку 300-400 м3 води на 1 га., а через 3-4 дні розпушують на глибину 8-10 см.
Садівництво | Переглядів: 11666 | Додав: admin | Дата: 22.08.2011 | Коментарі (1)

Рослинне життя в саду поволі завмирає, дерева впадають у зимову сплячку. Але це не привід призупиняти роботи в плодових насадженнях. Для доброї перезимівлі вони потребують ретельного догляду й в осінньо-зимовий період.

Восени також проводять захисні заходи в саду, підготовлюють дерева до настання холодів. Осіннє перекопування ґрунту у пристовбурних кругах сприяє загибелі зимуючих стадій багатьох видів шкідників, що зимують саме там, зокрема вишневої мухи, яблуневих плодожерки та плодового пильщика. Особливу увагу в цей період слід звернути на стан і захист стовбура і скелетних гілок. Стовбур або штамб - магістраль обміну поживними речовинами між кореневою системою і кроною дерева. Навіть незначне пошкодження штамба погіршує цей обмін, а сильне пошкодження може призвести до загибелі всього дерева. Основними видами пошкоджень штамба і скелетних гілок у зимовий період є підмерзання, сонячні опіки, пошкодження кори мишами та зайцями.

За сильного підмерзання деревини гілок і стовбура дерева втрачають морозостійкість і зимостійкість, надалі у рослин послаблюються ріст і продуктивність. Через підмерзання відбувається порушення діяльності провідної системи, внаслідок чого в наступну вегетацію нерідко виявляється хлороз. При пошкодженні всієї кори навколо штамба дерева гинуть. На місцях відмерлих окремих ділянок кори і деревини утворюється ізолюючий шар з продуктів розпаду, кора навесні відстає від деревини («здувається»), що легко визначається при натисканні на неї (відчувається запах спиртового бродіння). Пошкоджена кора має вдавлені темні плями різного розміру і форми. Якщо слідом за обрізанням дерев наступають сильні морози, кора може сповзати, оголюючи деревину. В цьому випадку відсталу кору необхідно щільно перев’язати для зростання.

Садівництво | Переглядів: 9589 | Додав: admin | Дата: 22.08.2011 | Коментарі (0)

Вирощування садивного матеріалу
Кущові ягідники розмножують найчастіше здерев'янілими і зеленими живцями. Сучасні маточники кущових ягідників розраховані на період експлуатації 5-6 років, що дає можливість інтенсивного їх використання і своєчасної ротації сортименту. При закладанні живцевих маточників використовують елітний чи суперелітний садивний матеріал, вирощений у розсадниках, оснащених біотехнологічними комплексами (тут він проходить необхідні етапи тестування на наявність вірусних хвороб, а при необхідності й оздоровлення, що має бути підтверджено відповідними сертифікатами). Вибір місця під маточник із урахуванням просторової ізоляції, оптимальної сівозміни, передсадивної підготовки ґрунту передбачені типовими технологіями (Майдебура В.І., Васюта В.М. та ін., 1984; Книга М.М., Надточій І.П., 1987; Типові технологічні карти, 2002). Висаджують рослини за схемою 1,5-2 на 0,3-0,5 м. При достатній кількості садивного матеріалу його можна висаджувати і за більш загущеними схемами, наприклад 1 на 0,25 м., проте це в подальшому ускладнює догляд за маточними рослинами. Оптимальний строк закладання маточника - жовтень-перша декада листопада. Відразу після садіння надземну частину рослин обрізують, залишаючи по 2-3 бруньки в основі кожного стебла, з яких у наступному році повинні вирости сильні пагони. Експлуатацію живцевого маточника розпочинають з 2-го року. Заготовляють однорічні здерев'янілі пагони товщиною 6-10 мм (зріз проводять на пеньок, залишаючи не менше 2 бруньок). Пагони звільняють від листя і розрізають на окремі живці довжиною 18-20 см. Кращими строками заготівлі й садіння здерев'янілих живців в умовах Полісся є: для порічки - третя декада серпня - перша декада вересня, для смородини - вересень - перша декада жовтня. Ранні строки сприяють початку вкорінення живців до настання холодів, що надалі позитивно впливатиме на ріст надземної частини саджанців.
Садівництво | Переглядів: 3252 | Додав: admin | Дата: 22.08.2011 | Коментарі (0)

кріп
Вирощуючи на зелень, свіжий кріп сіють на метрових грядках суцільним висівом або рядками на відстані 8-10 см один від одного і загортають на глибину 2-3 см. На 10 кв.м ділянки висівають 15-20 г насіння. Найчастіше під кріп окремо ділянки не відводять, а сіють його по огірках, моркві та інших овочевих культурах. Починають використовувати кріп, коли він досягне висоти 10-12 см. Кріп можна сіяти двічі-тричі, і протягом цілого літа мати свіжу зелень.
Город | Переглядів: 1621 | Додав: admin | Дата: 26.04.2011 | Коментарі (0)

Для нормального розвитку кожній рослині потрібна оптимальна "житлова площа". При загущенні сівби паростки потерпатимуть від браку світла і поживи, частіше вражатимуться шкідниками та хворобами. Має недоліки і розріджене садіння. По-перше, неефективно використовується земля. До того ж відсутність здорово конкуренції погано впливатиме на ріст овочевих. Правильно розмістити на ділянці городину допоможуть наступні таблиці:
Город | Переглядів: 1576 | Додав: admin | Дата: 26.04.2011 | Коментарі (1)

столовий буряк Уже наприкінці квітня чи у перші дні травня вкидають у землю насіння столових буряків. Таким чином матимете ранню продукцію. Овочі ж для тривалого зберігання краще отримувати з пізніших посівів.
Під цю городину відводьте світлі сонячні місцини, на яких не застоюється вода. Грунти повинні бути легкі, високородючі. Оптимальними попередниками є огірки капуста, редиска, картоплю, бобові, салат.
Готувати ділянку починають з осені. Під зяблеву оранку кожні 10 кв.м вносять по 40-60 кг перегною чи компосту (у жодному разі не свіжу органіку!). Навесні додають сюди ще по 150-280 г. аміачної селітри, 350-400 г. суперфосфату, 250-350 г. калійної солі.
Важливо правильно обробити насіння. Попередньо його протягом 2 діб вимочують у воді кімнатної температури. Ще ж зернята протягом 4-6 годин тримайте у дводенному настої деревного попелу (2 сірникові коробки на 1 л води).
Буряк треба висівати у вологу землю. Відстань між рядками 30 см, глибина загортання - 3-4 см. Поверхню обов'язково коткують чи утрамбовують зворотнім боком грабель.
Город | Переглядів: 2684 | Додав: admin | Дата: 26.04.2011 | Коментарі (1)

  Що відбувається із продуктами, коли ми їх варимо? При відварювання дуже багато корисних речовин іде у бульйон. Тому виливати його - значить обкрадати свій організм. Краще приготувати на ньому суп або соус.

  • Варити овочі й фрукти треба під закритою покришкою, щоб зберегти якнайбільше вітаміну С. Під покришкою вдається зберегти 80-85% аскорбінки, без покришки - лише 50-60% (кисень руйнує вітамін С).
  • Варені страви корисні при захворюванням кишково-шлункового тракту, тому що їх легше засвоїти. У вареному м'ясі приміром дуже розпушується сполучна тканина, тому воно засвоюється краще ніж смажене.
  • Тушкуємо - значить варимо у невеликій кількості води. Корисних речовин зберігаються більше, ніж при варінні. Цінний бульйончик можна використати на підливки або соуси.
  • Готуємо на парі - значить варимо без води. Тому менше втрачаємо вітамінів та мінералів. Головний недолік - готуємо довше і вигляд страви не дуже апетитний. Зате це дієтичні продукти без жиру і канцерогенів.
Господині | Переглядів: 1244 | Додав: admin | Дата: 22.03.2011 | Коментарі (1)

перець Аби мати ранній урожай солодкого перцю, вже наприкінці лютого на початку березня беріться за вирощування розсади (залежно від регіону). Робити це слід у кімнаті чи опалювальних теплицях.
Перед сівбою проводиться підготовка насіння. Насамперед його знежирюють розчином марганцівки. Хоча для таких потреб можна використовувати і йод (20 капель на склянку води). Згодом репродуктивний матеріал промийте водою та просушіть до сипучості.
Висівають зернятка на глибину 5-6 см. Після загортання у грунт необхідний полив. Пророщування проводиться при температурі +25-30 градусів. Після появи сходів тепмературний режим знизьте до +20. Важливу роль відіграє світло. Його має бути вдосталь. Тому вранці та вечері вмикайте люміносцентні лампи, завдяки яким рослини добре ростимуть та не витягуватимуться.
Город | Переглядів: 4149 | Додав: admin | Дата: 16.03.2011 | Коментарі (0)




Пошук

Друзі сайту
  Афоризми, смс, прикмети

Найкращі аватари

Найкращі Українські смс


Copyright MyCorp © 2018

Зробити безкоштовний сайт з uCoz